Сателитната компания Planet публикува снимки на още един изкоп в гробище, този път съвсем близо до Мариупол.

Този път става дума за село Виноградне, което се намира в съседство с града. Украинската редакция на "Радио Свобода" публикува сателитни снимки, на които се виждат няколко дълги окопа в местното гробище.

Журналистите отбелязват, че на снимките на друга американска компания, Maxar, от 17 март, изкопите все още не се виждат. Те обаче са ясни на снимки от 29 март, а последните снимки от Planet показват, че мястото на погребението е разширено.

"Това е вид погребение, което ще виждаме все по-често. За съжаление. Техният район ще се разшири. Защото броят на убитите се изчислява на десетки хиляди. Това е най-големият геноцид в Европа след Холокоста. Поне още 15 хиляди възрастни и хронично болни хора от Мариупол могат да умрат", коментира снимките Вадим Бойченко, кмет на Мариупол, цитиран от BBC.

Преди няколко дни Русия обяви, че е поела пълен контрол над града, с изключение на територията на стоманодобивния комбинат "Азовстал", който обаче по нареждане на президента Владимир Путин трябва да бъде напълно блокиран. Информация от тази сутрин обаче от украинският генерален щаб твърди за продължаващи боеве в и за Мариупол, както и за ракетен обстрел. Британското разузнаване в ежедневната си сводка за войната в Украйна също потвърждава, че градът не е напълно в руски ръце.

Кметът на Мариупол: Животът е в ръцете на Путин

Кметът на Мариупол: Животът е в ръцете на Путин

Необходима е пълна евакуация на 100 000 жители

Украинският министър-председател Денис Шмигал нарече ситуацията в Мариупол "най-голямото хуманитарно бедствие" от началото на руската инвазия, а вероятно и най-голямото бедствие на века. Шмигал пристигна в САЩ в състава на украинска делегация за разговори с държавния секретар Антъни Блинкен и няколко министри. BBC посочва, че той е най-високопоставеният украински представител, който посещава САЩ от началото на руската инвазия, а на пресконференция той заяви, че тепърва ще се виждат ужасните престъпления на руските военни.

"Бихме искали да сложим край на тази война. Това е нашата позиция. Ние се борим за нашата свобода, за демокрация, за нашите територии", каза Шмигал.

Нов масов гроб до Мариупол

Нов масов гроб до Мариупол

Няма данни колко убити са погребани

Преди два дни бившият сътрудник на Bellingcat и експерт към "Ню Йорк таймс" Кристиан Триберт разпространи информация, отново позовавайки се на снимки на Maxar, за следи от масов гроб в Магнуш, друго село близо до Мариупол. По негови данни разширяването на гробището е започнало между 23 и 26 март 2022 г.

Само ООН можела да евакуира 100 000 души от Мариупол

Само ООН можела да евакуира 100 000 души от Мариупол

Призив от украинския вицепремиер Ирина Верешчук