Москва назначава началника на руския генерален щаб Валерий Герасимов за командващ войната в Украйна.

Досегашният командир Сергей Суровикин е преназначен за заместник на Герасимов. Той пое поста едва на 8 октомври и на практика остана на него три месеца

Министърът на отбраната Сергей Шойгу назначи и още двама заместници - генерал Олег Салюков и генерал-полковник Алексей Ким, съобщава ТАСС.

Москва обосновава реорганизацията с "разширяване на обхвата на задачите, които трябва да бъдат решени", както и с необходимостта от по-тясно сътрудничество между отделните части на армията.

От Министерството на отбраната уточняват, че решението за повишаване на нивото на ръководство на САС е свързано с "разширяване на мащаба на задачите, решавани в хода на нейното изпълнение, необходимостта от организиране на по-тясно взаимодействие между видовете и родовете войски на въоръжените сили, както и от подобряване на качеството на всички видове поддръжка и ефективността на управлението на групите войски".

Новите длъжности: Генерал-полковник Сергей Суровикин, главнокомандващ на Въздушно-космическите сили, армейски генерал Олег Салюков, главнокомандващ на Сухопътните войски, и генерал-полковник Алексей Ким, заместник-началник на Генералния щаб на Въоръжените сили.

Популярният генерал и "трудните решения"

Сергей Суровикин е назначен за командир на Обединената група сили през октомври 2021 г. - малко след като руските военни предават Лиман. На този фон назначението му предизвика оптимизъм у Евгений Пригожин и Рамзан Кадиров, които критикуваха министерството на отбраната. Кадиров нарича Суровикин "истински воин", а Пригожин - "легендарна фигура".

Десет дни след назначаването си Суровикин става първият руски военен командир, на когото властите решават да дадат ефирно време след началото на инвазията. По време на речта си, излъчена от телевизионния канал "Россия 24", Суровикин, наред с други неща, обещава "трудни решения" за Херсон. Още на следващия месец градът е предаден. Според една от версиите назначаването на Суровикин е свързано с желанието на Кремъл да прехвърли върху него отговорността за изтеглянето на войските от единствения регионален център, който Русия е успяла да превземе по време на войната. Експертите от Института за изследване на войната отбелязваха, че дори капитулацията в Херсон не успя да накърни репутацията на Суровикин в провоенните среди.

Рокада в руското военно командване
Обновена

Рокада в руското военно командване

Назначение въпреки недоволството на ястребите

Вчера станаха известни поредните размествания в руското военно командване в Украйна. Генерал-полковник Александър Лапин, който също беше остро критикуван за военните си грешки, е назначен за началник на главния щаб на сухопътните войски, твърдят медиите. Именно Лапин е обвиняван от Кадиров, Пригожин и някои провоенни блогъри за неуспехите на руската армия на фронта, и по-специално за отстъплението от Лиман в Донецка област.

Само преди десет дни, на 31 декември 2022 г., лично руският президент Владимир Путин награди с най-високото военно отличие - орденът "Свети Георги" на Руската федерация генерал-полковник Сергей Суровикин. Нищо не подсказва настоящата смяна дори и защото включително и западни анализатори отбелязаха, че руският военен командир, известен като "генерал Армагедон", стабилизира руските фронтови линии в Украйна и дисциплинира армията на Кремъл, както и най-вече успя да организира отстъплението от Херсон на фона на масовото и хаотично бягство на руската армия в Харковска област от началото на контраофанзивата. 

Критиките обаче към армейското ръководство не спират и са предимно от вътре - руските провоенни блогъри все по-често изказват все по-остри критични бележки към ръководството на войната, която приближава срока си от 11 месеца.

ISW: Продължава възходът на Пригожин

ISW: Продължава възходът на Пригожин

Чрез укази, Русия провежда тайна мобилизация

Отстъплението от Харков и Херсон предизвиква критики на военното ръководство на операцията. Един от тези, които руските "патриоти" смятат за отговорни за провалите, е именно Валерий Герасимов.

В края на миналата година анализатори от Американския институт за изследване на войната (ISW) отбелязаха, че Кремъл се е въздържал да показва Герасимов на преден план в продължение на почти десет месеца и сега, когато войната е на път да навлезе във втората си година, вероятно се опитва да го представи отново [в публичното пространство] като още една фигура, отговорна за войната.

На 18 декември, по време на първото публично обявено посещение във военния щаб от 10 месеца насам, телевизионните канали показаха как руският президент Владимир Путин разговаря с Шойгу, Герасимов и Суровикин. В края на декември началникът на Генералния щаб - също за първи път след дълго прекъсване - се появи по телевизията в самостоятелна роля, обръщайки се към чуждестранните военни аташета.

ISW: Русия не е превзела Соледар, нито е обкръжила Бахмут

ISW: Русия не е превзела Соледар, нито е обкръжила Бахмут

Руски военен блогър поиска отстраняването на Путин

Промяната в командването на руските войски в Украйна идва на фона на новините за ожесточени боеве за Соледар - руските военни съобщиха, че Соледар е блокиран от техни десантчици от север и юг, докато украинското министерство на отбраната заяви, че в града продължават тежки боеве.

Превземането на Соледар може да е важно за Москва най-вече от репутационна гледна точка. От началото на военната кампания в Украйна до средата на лятото руската армия превзе десетки украински градове, като след това ги губи един по един.

Британското разузнаване: разместванията в руската армия разкриват неуспехите на Кремъл

Извършените промени във висшите военни командири на Русия са индикация, че Кремъл е наясно колко зле върви военната кампания за тях. Това посочват от британското разузнаване в извънреден туит от деня. На рокадата на върху в руската армия британските военни разузнавачи нарушиха традицията си да публикуват коментар за войната в Украйна всяка сутрин.

"Назначаването на началника на Генералния щаб за командващ театъра на операциите е показател за нарастващата сериозност на ситуацията, в която се намира Русия, и ясното признание, че кампанията не съответства на стратегическите цели на Русия", се казва в доклада.

Според разузнавателната служба днешната промяна ще предизвика сериозно недоволство сред ултранационалистите и "войнолюбците", които обвиняват Герасимов за военните провали, докато отстраненият от командването на армията Сергей Суровикин се радва на широката им подкрепа.

Според политическия анализатор Абас Галиамов, цитиран от руската редакция на BBC, това назначение показва, че "Путин демонстративно пренебрегва мнението на несистемни играчи като Пригожин и Кадиров и застава на страната на официалната власт. Политическият анализатор Екатерина Шулман смята, че днешното разместване на позициите на Путин е доказателство за хардуерна победа на министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Сред ястребите на Путин хвърчи перушина

Сред ястребите на Путин хвърчи перушина

В Русия надига нов вид дисидент: ястребовидни националисти, за които противопоставянето на Путин е въпрос на патриотичен дълг