Ситуацията в Соледар в Донецка област е критична, а позициите и сградите в града преминават от едни ръце в други по време на ожесточени боеве и руски окупатори, като украинските защитници удържат позициите си, заяви украински войник.

Това съобщи CNN.

Според член на 46-та въздушно-мобилна бригада, която участва в защитата на Соледар от масираната атака на руски войски и наемници от ЧВК "Вагнер", ситуацията в града е "критична", а броят на жертвите е толкова голям, че "никой не ги брои".

ISW: Русия не е превзела Соледар, нито е обкръжила Бахмут

ISW: Русия не е превзела Соледар, нито е обкръжила Бахмут

Руски военен блогър поиска отстраняването на Путин

"Ситуацията е критична. Трудно е. Държим се до последния човек", заяви пред репортери войник от ВСУ.

Той описва динамичното бойно поле, където сградите преминават от едни ръце в други всеки ден, а бойците не могат да следят нарастващия брой на жертвите.

"Никой няма да ви каже колко са загиналите и ранените. Защото никой не знае със сигурност... Позициите непрекъснато се превземат и възстановяват. Това, което днес е било наша сграда, утре ще стане сграда на Вагнер. Никой в Соледар не брои мъртвите", добавя той.

Украинският защитник заяви също, че към вторник вечерта не е било ясно коя част от града се държи от руснаците.

Foreign Policy: Турция снабдява Украйна с касетъчни боеприпаси

Foreign Policy: Турция снабдява Украйна с касетъчни боеприпаси

Руската армия многократно е използвала касетъчни боеприпаси

"Никой не може да каже точно кой къде се е преместил и кой какво държи, защото никой не знае точно. В града има огромна "сива зона", която всички твърдят, че контролират, но това са само празни думи", каза боецът.

Военнослужещият каза също, че редиците на бойците на ВСУ в Соледар се попълват, тъй като боевете за града продължават.

Припомняме, че руските войски започнаха мощна атака срещу Соледар, след като не успяха в продължение на месеци да обкръжат Бахмут. Според говорителя на Източната група войски на ВСУ Сергей Череватий руските нашественици са съсредоточили най-добрите части на Вагнер край Соледар.

Арестович: Руснаците вече обстрелват трасето Бахмут-Соледар

Арестович: Руснаците вече обстрелват трасето Бахмут-Соледар

Тежки боеве в Донбас

В сутрешния доклад на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна не се казва почти нищо за ситуацията около Соледар, където според журналисти се водят ожесточени сражения. Според някои съобщения руските формирования са навлезли в центъра на града, но все още не са го взели под пълен контрол.

Украинските военни споменават само Соледар сред населените места по посока Бахмуцк, където руският обстрел продължава.

Руската армия е нанесла 6 ракети и 16 въздушни удара. Извършени са над 50 обстрела от реактивните системи за огън, включително цивилната инфраструктура на Харковска, Донецка и Херсонска области. В цяла Украйна остава опасност от вражеска авиация и ракетни удари. От украинския генщаб призовават да се спазват сигналите за въздушна тревога.

Освен това генералният щаб на ВСУ твърди, че близо 1500 служители на окупираната Запорожка атомна електроцентрала, които са отказали да получат руски паспорти и да подпишат споразумение с Росатом, са лишени от пропуски и достъп до централата.

"Нашествениците търсят нови служители за АЕЦ в Руската федерация и подготвят жилищен фонд за бъдещите служители чрез така наречената "национализация" на апартаментите на местните жители, които са напуснали", се казва в доклада.