Турция е започнала да изпраща касетъчни боеприпаси на Украйна в края на миналата година.

Това съобщи списание Foreign Policy, позовавайки се на неназовани американски и европейски служители.

Според медията Киев и преди се е опитвал безуспешно да получи такива доставки от САЩ.

Според изданието Турция изпраща на Украйна т.нар. усъвършенствани конвенционални боеприпаси с двойно предназначение (DPICM), които са били произведени в тази страна по време на Студената война в рамките на споразумение със САЩ. Тези снаряди са предназначени за унищожаване на танкове, като при изстрел всеки от тях се разпада на 88 по-малки патрона.

Касетъчните боеприпаси са забранени с международна конвенция, приета през 2010 г., но Украйна, Турция, САЩ и Русия не са се присъединили към нея.

Основната опасност от касетъчните боеприпаси се състои в това, че тези снаряди или ракети носят множество по-малки самостоятелни взривни устройства, които поразяват големи площи. Някои от тези заряди обаче не се взривяват и могат да представляват опасност за цивилното население години наред.

Американското законодателство забранява износа на ДПКМ именно поради високия процент на невзривени боеприпаси, обяснява Foreign Policy.

Според авторите на публикацията турските власти в продължение на месеци са се опитвали да прикрият доставката на такива снаряди за Украйна. Журналистите съобщават, че доставката на боеприпаси е започнала през ноември, но все още не е ясно дали те вече се използват на бойното поле.

"След като САЩ отказаха на [Украйна] доставката на касетъчни боеприпаси, Турция стана единственото място, откъдето те можеха да ги получат", цитира списанието един от източниците си. - "Това показва, че макар Турция да се опитва да угоди на Русия в някои отношения, тя оказва много важна военна подкрепа на Украйна.

Турското посолство във Вашингтон и украинското министерство на отбраната не отговориха на молбите на Foreign Policy да коментират доставките на касетъчни боеприпаси.

Според списанието Турция е произвеждала както 155-милиметрови касетъчни боеприпаси (използвани в много системи на НАТО), така и 122-милиметрови касетъчни боеприпаси, които са по-често срещани в съветските, руските и украинските оръжия.

Авторите на публикацията пишат, че Украйна се нуждае от касетъчни боеприпаси, наред с другото, за да пробие руските отбранителни линии в откритите пространства на Донбас. Освен това тези снаряди могат до известна степен да компенсират липсата на конвенционални боеприпаси в условията на интензивни боеве.

Foreign Policy цитира Дан Райс, съветник на украинските военни и ръководител на Thayer Leadership, който казва, че "на всеки четири [артилерийски] снаряда някой загива". "Смятам, че DPICM вероятно може да подобри тези цифри 20 пъти. Така че на всеки залп ще се падат по 10 мъртви руснаци", пресмята Райс.

В публикацията обаче се цитира и мнението на представители на американската армия, които въз основа на опита си от инвазията в Ирак през 2003 г. определят боеприпасите DPICM като изключително ненадеждни в условията на улични боеве.

Говорител на Хюман Райтс Уоч заяви пред изданието, че те са "пословично ненадеждни и неточни".

Според американски журналисти и правозащитни организации руската армия многократно е използвала касетъчни боеприпаси при нападения в Украйна, което е довело до значителни жертви, включително сред цивилното население.