Руските войски не са завзели целия град Соледар (Донецка област), а разпространяваната от тях информация и изявления за предполагаемия им контрол над селището, с последващо обкръжаване на Бахмут, са неверни.

Това се посочва в доклад на анализатори от Института за изследване на войната (ISW).

Според експерти руските войски не са превзели целия Соледар, въпреки няколкото неверни твърдения на руснаците, че градът е паднал и че Бахмут рискува да бъде обкръжен.

Няколко руски източника твърдят, че на 10 януари вагнеровците са напреднали западно от Соледар. Основателят на руската ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин отрича тези твърдения, като отбелязва, че силите на групата "Вагнер" все още се сражават с украинските защитници.

NYT: Битката за Соледар и Бахмут промени философията и стратегията на Украйна

NYT: Битката за Соледар и Бахмут промени философията и стратегията на Украйна

Русия налага близки боеве с големи загуби за двете страни

ISW наблюдава визуално потвърждение на присъствието на Вагнер в центъра на Соледар едва на 10 януари. Реалността на тримесечния контрол върху терена в Соледар обаче е "замъглена от динамичния характер на градските боеве" и руските сили от месеци се борят да постигнат значителни тактически успехи в района на Соледар, се казва в публикацията.

Анализаторите допълват, че дори и да се приемат за чиста монета най-яростните изявления и твърдения на руснаците, превземането на Соледар няма да означава незабавно обкръжаване на Бахмут.

Контролът над Соледар не би позволил непременно на руските сили да установят контрол над критичните наземни комуникации на ВСУ с Бахмут, както се предполагаше по-рано от ISW, пишат анализаторите.

На 10 януари руските медии съобщиха, че генерал-полковник Александър Лапин, бивш командващ на Централния военен окръг (ЦВО) и руските сили в източната част на Харковска и северната част на Донецка област, е назначен за началник на щаба на руските сухопътни войски. Руската медия УРА, позовавайки се на неидентифицирани източници от руското Министерство на отбраната (МО), съобщи, че Лапин е поел поста на началник на щаба на руските сухопътни войски от генерал-полковник Василий Тонкошкуров на 9 януари.

Не е ясно защо Тонкошкуров е бил отстранен от тази длъжност и каква ще бъде следващата му роля. Макар че официалните източници от Кремъл и МО не потвърдиха твърдението, то беше широко разпространено и откликна като факт сред военните коментатори в руското информационно пространство.

Украйна: Удържаме Соледар и Бахмут

Украйна: Удържаме Соледар и Бахмут

Русия контролира ключова магистрала

Предишната роля на Лапин като командващ на групата " Център" на руските сили в Украйна и командир на руския Централен военен окръг (ЦВО) беше белязана от противоречия след успешната украинска контраофанзива, при която през септември 2022 г. бяха отвоювани големи територии в източната част на Харковска и северната част на Донецка област.

Руското МО потвърди назначаването на Лапин за командир на групировката "Централен" на 24 юни 2022 г. и отбеляза, че той отговаря за операциите в района на Северодонецк-Лисичанск и вероятно в по-широкия граничен район на Луганска и Донецка област. На 4 юли Лапин получи медал "Герой на Русия" за ролята си в превземането на Лисичанск от руските войски. Лапин също така е командир, отговарящ за Лиман, Донецка област, и получава силна критика от видни гласове в руското информационно пространство заради заявената от него отговорност за огромните руски загуби след успешните украински контраофанзиви в средата на септември 2022 г., които изтласкват руските сили до границата между Харков и Луганска област.

Назначението на Лапин за началник на Генералния щаб на армията може би има за цел да служи като противовес на нарастващото значение на силовиците. Пригожин и Кадиров разполагат с предимно частни въоръжени сили (Чеченските бойци на Кадиров и Групата "Вагнер" на Пригожин) и се възползват от постиженията на тези сили, за да се популяризират политически, както ISW често е съобщавала. Тъй като антируските гласове на МО придобиват все по-голяма значимост и подкрепа в руското провоенно информационно пространство, което възприема тази фракция като цяло като по-компетентна, мотивирана и ефективна от руското МО, руското военно ръководство може да се стреми да реабилитира и укрепи репутацията на Лапин, за да утвърди руското МО като компетентен и структуриран военен апарат и да балансира нарастващото влияние на фракцията на Кадиров и Пригожин.

НАТО призна, че изчерпва запасите си от боеприпаси заради Украйна
Обновена

НАТО призна, че изчерпва запасите си от боеприпаси заради Украйна

Алиансът и ЕС подписаха нова декларация за сътрудничество

Назначението на Лапин може да подскаже, че руското МО все по-често трябва да заема важни ръководни постове с генерали, които преди това са били в немилост или поне са били силно критикувани от обществеността. Бившият командир на Източния военен окръг (ИВО) на Русия генерал-полковник Александър Чайко, който ръководи неуспешните руски усилия за превземане на Киев в ранните етапи на войната, продължи да служи като командир на руските въоръжени сили в Сирия, след като беше заменен след контраофанзивата в Харков.

Новината за назначението на Лапин породи нови разцепления в и без това фрагментираното провоенно руско информационно пространство. Бившият военен командир и виден военен блогър Игор Гиркин заяви, че новата роля на Лапин трябва да е "недоразумение", тъй като руските сили под негово командване са понесли големи загуби в Харковска област.

Игор Гиркин, бивш командир на руските бойци в Донбас и известен блогър, намекна, че би подкрепил отстраняването на руския президент Владимир Путин от длъжност, което е най-пряката му критика към Путин до момента. Гиркин критикува Путин за това, че назначава и отказва да отстрани руски военни лидери, които наблюдават чести и катастрофални военни провали, позовавайки се на назначението на Лапин. Руските военни блогъри исторически са критикували руските военни лидери и служители на МО, като същевременно са поддържали Путин като ефективен военен лидер, както ISW вече е съобщавал.

Основни констатации на ISW:

  • На 10 януари руските медии съобщиха, че генерал-полковник Александър Лапин, бивш командир на Централния военен окръг и на руските войски в Харковска и Северна Донецка област по време на значителните загуби на Русия през септември 2022 г., е назначен за началник на щаба на руските сухопътни войски.
  • Новината за назначението на Лапин създава нови разломи в и без това фрагментираното провоенно руско информационно пространство.
  • Игор Гиркин намекна, че ще подкрепи уволнението на руския президент Владимир Путин, което подсказва, че сред някои "военни цензори" нараства желанието да намалят автоцензурата и да критикуват директно Путин.
  • На 10 януари Генералният щаб на ВСУ се отклони от обичайния си модел на докладване за руските сили в Беларус и близо до северната граница на Украйна, като предположи, че Русия може би се готви за настъпление в Северна Украйна, въпреки че според МССВ подобен курс на действие засега е малко вероятен.
  • Украинските сили продължават настъплението си по линията Сватово-Кремина.
  • Руските сили проведоха сухопътни атаки по фронтовата линия в Донецка област и постигнаха успехи край Соледар, но не превзеха селището, въпреки неверните твърдения.
  • Кремъл продължава да отрича, че руските власти се готвят за нова вълна на частична мобилизация.
  • Руските окупационни "власти" се опитват да ограничат ефективното партизанско движение в окупираните територии.