Американският вестник New York Times в статията си за развитието на ситуацията край Бахмут (Артьомовск) отбелязва, че ръководството на Украйна, което преди това се съмняваше в целесъобразността на боевете с големи загуби, е променило гледната си точка.

Съвсем наскоро, припомня NYT, президентът на Украйна Володимир Зеленски открито заяви, че не е сигурен дали борбата за двата разрушени града Северодонецк и Лисичанск струва живота на по около 100 украински войници на ден.

Но сега защитата на Бахмут, също силно разрушен, се превърна за Украйна в символ на националната борба срещу нашествениците.

Тактическата стойност на Бахмут е под въпрос, казват анализатори, но сега битката - най-дългата във войната - е от голямо стратегическо значение и за двете страни.

Патовата ситуация в този участък на фронта принуждава украинската армия да промени стратегията си.

В други големи битки от тази война, пише вестникът, въоръжените сили на Украйна успяха да избегнат преки сблъсъци, успешно маневрирайки и използвайки оръжия с голям обсег, предоставени от Запада, за да принудят Русия да отстъпи.

Сега украинското командване трябва да се адаптира към новите реалности, предлагани от врага, а именно към руската маса от жива сила, която предприема фронтални атаки.

Припомняме, че в града, чието население преди войната е около 100 хиляди жители, в момента са останали около 7 хиляди души.

Но за Русия, която отдавна не е постигала големи успехи на фронтовете, превземането на Бахмут е от голямо психологическо значение, пишат експертите на NYT.

Зеленски: Украйна прехвърля допълнителни войски в Соледар и Бахмут

Зеленски: Украйна прехвърля допълнителни войски в Соледар и Бахмут

Остават сред най-кървавите места на фронтовата линия.

Припомняме, че в сутрешния доклад на украинския генщаб се казва, че украинските сили успяват да удържат атаките на Русия в Донецка област, включително в района на Бахмут и Соледар. 

Британското разузнаване обаче съобщава, че голяма част от Соледар се контролира от Русия, а това може да доведе до частично обкръжение на Бахмут.

Украинският журналист Юрий Бутусов заяви, че до понеделник вечерта ситуацията в Соледар е станала заплашителна за украинските военни. Според него руските сили са достигнали позиция, от която могат да обстрелват магистралата, свързваща този град и неговия гарнизон с украинския тил. "Това не е пълно обкръжение, но нормалните доставки по маршрута са невъзможни, това е критично за отбраната", каза Бутусов.

Украинското командване и британското разузнаване твърдят, че руските войски са били принудени да отслабят настъплението срещу Бахмут и са прехвърлили част от техниката и огневата си мощ към Соледар, разположен на 15 километра от Бахмут, написа преди няколко дни американският вестник The Wall Street Journal.

Всъщност боевете около Соледар се водят отдавна, пише вестникът, но самият факт на прегрупирането на руските войски в този участък на фронта показва, че упоритата съпротива на въоръжените сили на Украйна край Бахмут е принудила руските сили да променят тактиката в движение.

Евгений Пригожин, основател на ЧВК "Вагнер", се опита по-рано да оправдае неуспехите на руската армия в Бахмут, но само потвърди, че окупационните сили са достигнали максимума в опитите си да превземат града.

Както отбелязваха анализаторите от Института за изследване на войната (ISW), в интервю за руските пропагандисти на 31 декември "готвачът на Путин" казва, че офанзивата е много изтощителна, защото всяка къща там е "крепост".

ISW: Кремъл е далеч от обкръжаването на Бахмут

ISW: Кремъл е далеч от обкръжаването на Бахмут

Запасите от балистични ракети на Русия са намалели