Напредването на руските войски към Соледар, Донецка област, не им гарантира пълно обкръжение на Бахмут, където в момента се водят най-кръвопролитните сражения на целия фронт, пишат в ежедневния си анализ експерти от Института за изследвание на войната (ISW). Дори да се приеме информацията, разпространявана от руските "военни кореспонденти", че руснаците са напреднали с боеве до покрайнините на Раздоловка (която се намира на 6 км северозападно от Соледар), те все още са далеч от това да вкарат Бахмут в оперативно обкръжение, се казва в този доклад.

Пригожин иска солта и гипса около Бахмут

Пригожин иска солта и гипса около Бахмут

Вагнер контролира добива на суровини в райони в Африка

Анализаторите на ISW също така пишат, че Русия продължава да използва темата за религията като оръжие в тази война. Така например в събота, 7 януари, руски военни блогъри активно разпространиха кадри от коледна служба в Киево-Печерската лавра, на която са присъствали многобройни членове на украинските сили за сигурност. Руските поддръжници на войната представят това като знак за преследване на църквата, пишейки, че Лаврата е "завладяна от еретици" и други подобни. Този път Рождественската служба в Киево-Печерската лавра за пръв път се провежда не под егидата на Московската патриаршия.

Доскоро Лаврата се управляваше от Украинската православна църква на Московската патриаршия (УПЦ). От началото на войната УПЦ се дистанцира от Москва и дори уволни няколко високопоставени служители, но все още е под наблюдението на СБУ като потенциално огнище на идеологията на "руския свят", както се изразяват украинските служби за сигурност.

Освен това в днешното си обобщение анализаторите на ISW отново обръщат внимание на факта, че арсеналът на Русия от балистични и крилати ракети с голям обсег продължава да намалява. Въпреки това, според експертите, Русия вероятно ще продължи да заплашва украинската инфраструктура и цивилното население за момента.

Бахмут е разрушен над 60%

Бахмут е разрушен над 60%

За града се водят боеве вече половин година

Анализаторите припомниха, че на 6 януари украинският министър на отбраната Олексий Резников публикува инфографика, в която се посочва, че руските войски са изразходвали около 81% от запасите си от стратегически ракети и 19% от запасите си от тактически ракети.

В доклада на ISW се посочва също, че от началото на инвазията на 24 февруари Русия е произвела много по-малко стратегически ракети в сравнение с предвоенните си запаси. Това означава, че държавата агресор не е мобилизирала военната си промишленост.

"Една страна обикновено увеличава производството на ракети и други оръжия и системи за боеприпаси, преди да влезе в голяма война, и обикновено прехвърля военната си промишленост във военно положение след началото на военните действия. Русия не е направила нито едно от двете", казват експертите.

Институтът за изследване на войната обяснява, че неуспехът на диктатора Владимир Путин да мобилизира промишлеността в подкрепа на военните усилия срещу Украйна е резултат от опасенията, че по-нататъшни икономически сътресения ще предизвикат допълнително вътрешно недоволство в Русия.

Зеленски приветства победата на украинските сили в Бахмут

Зеленски приветства победата на украинските сили в Бахмут

Благодари на Макрон за военната подкрепа

"Настоящото ниво на изчерпване на руските военни стратегически ракетни системи може да ограничи честотата и мащаба на бъдещи масирани ракетни удари срещу Украйна. Въпреки това окупаторите ще продължат масираната си кампания на обстрел, заплашвайки цивилното население и критичната инфраструктура", допълват анализаторите.

Основни изводи на ISW:

  • Русия продължава да използва религията като оръжие за информационни операции и за дискредитиране на Украйна.
  • Окупаторите изчерпват ракетния си арсенал и запасите си от произведени в Иран безпилотни самолети, но вероятно ще продължат да заплашват украинската инфраструктура в близко бъдеще.
  • Руските и украинските сили продължават настъпателните си операции край Сватев и Кремена.
  • Нападателите напредват в Соледар на фона на продължаващите офанзиви около Бахмут и по западните покрайнини на Донецк.
  • Напредването на руските сили в Соледар не означава неизбежно обкръжаване на Бахмут.
  • Руските сили продължават усилията си да поемат контрола над атомната електроцентрала в Запорожие.
  • Украински и европейски официални лица продължават да предупреждават, че Русия се готви за нова вълна на мобилизация.
  • Окупаторите продължават да извеждат украински деца на руска територия под претекст, че се възстановяват.