Съединените щати са на мнение, че съюзникът на руския президент Владимир Путин Евгений Пригожин, основател на най-мощната наемническа групировка в Русия, е заинтересован да поеме контрола върху солта и гипса от мини близо до контролирания от Украйна град Бахмут, е заявил пред Ройтерс служител на Белия дом.

Има индикации, че паричните мотиви движат "обсебеността" на Русия и Пригожин за Бахмут, добави служителят.

Съединените щати по-рано обвиниха руски наемници в експлоатация на природни ресурси в Централноафриканската република, Мали, Судан и другаде, за да помогнат за финансирането на войната на Москва в Украйна, обвинение, което Русия отхвърли като "антируски гняв".

Пригожин, който попада в санкционните списъци на западните страни заради "Вагнер", разговаря с бивши затворници, които са изпълнили договорите си в Украйна, и ги призова да избягват изкушението да убиват, когато се върнат в цивилния живот.

От силите си от близо 50 000 наемници групировката "Вагнер" е дала над 4100 жертви и 10 000 ранени, включително над 1000 убити между края на ноември и началото на декември близо до Бахмут, каза американският служител в четвъртък.

Белият дом заяви в края на миналия месец, че "Вагнер" е получила доставка на оръжие от Северна Корея, за да подпомогне укрепването на руските сили в Украйна, знак за разширяващата се роля на групата в този конфликт. Пхенян категорично отхвърли съобщенията, че е предложил и предал оръжия на Русия.

WSJ: Руската армия се умори от неуспехите край Бахмут и се пренасочва към Соледар

WSJ: Руската армия се умори от неуспехите край Бахмут и се пренасочва към Соледар

Боевете за Бахмут продължават повече от половин година