Северна Корея е започнала да доставя военно оборудване на руската паравоенна организация "Вагнер", съобщи АФП.

От няколко месеца се носят слухове, че Москва е поискала от Северна Корея оръжие, за да продължи войната си в Украйна.

Северна Корея е извършила една доставка на оръжия за групата "Вагнер" през миналия месец и може би планира още. Това заяви говорител на Белия дом в четвъртък, предупреждавайки за нарастващата сила на руската паравоенна организация.

ISW: "Вагнер" търси легитимност в Русия чрез войната в Украйна

ISW: "Вагнер" търси легитимност в Русия чрез войната в Украйна

Лукашенко прави отчаяни опити да избяга от натиска на Кремъл

Координаторът на Съвета за национална сигурност на САЩ за стратегически комуникации Джон Кърби коментира, че Пхенян е "завършил първоначалната доставка на оръжия на Вагнер, която е платила за това оборудване".

Той потвърди доклад на "Ройтерс" за доставка на гранатомети и ракети от ЧВК "Вагнер" от Северна Корея през ноември.

Новината провокира критики от британския външен министър Джеймс Клевърли, който каза, че "фактът, че Путин се обръща за помощ към Северна Корея, е знак за отчаянието и изолацията на Русия. Ще работим с нашите партньори, за да гарантираме, че Северна Корея ще плати висока цена за подкрепа на незаконната война на Русия в Украйна".

Джеймс Клевърли потвърди, че по оценки на САЩ в Украйна действат около 50 000 бойци на ЧВК "Вагнер", от които около 40 000 са бивши затворници.

"Вагнер се превръща в център на властта, който се конкурира с руските военни и други руски министерства", казва той.

Миналия месец бяха наложени нови санкции на двама руски лица, свързани с "Вагнер".

Северна Корея създава шпионски сателит до април 2023 г.

Северна Корея създава шпионски сателит до април 2023 г.

КНДР обяви, че е провела важен тест в последна фаза

Русия вече купува от Иран безпилотни самолети Шахед-136, а според неотдавнашно разследване, публикувано от "Ройтерс", британския институт RUSI и "Важни истории", може да получава компоненти за безпилотните самолети Орлан, за да заобиколи санкциите на ЕС и САЩ.

По-рано Вашингтон заяви, че през следващите седмици ще наложи санкции, целящи да ограничат допълнително възможността на ЧВК "Вагнер" да получава оръжия от чужбина.

Такива санкции вече бяха наложени в сряда: Министерството на търговията ограничи доставките на ЧВК с оборудване, произведено с американско оборудване.

Също днес Държавният департамент на САЩ публикува пълен списък на компаниите, свързани с руския флот, на които Вашингтон наложи нови санкции.

Сред тях са AK "Ригел", институтът "Электроприбор", концернът "Моринформсистема" и други руски компании.