Първата група затворници, освободени от руските затвори като част от вербовката на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" за войната в Украйна завърши своите контракти и съдимостта им е била заличена, както им е било обещано, съобщи основателят на ЧВК Евгений Пригожин, цитиран от РИА Новости и Руската служба на Би Би Си.

"Вие бяхте първите, изработили своя договор с чест и достойнство. Изработихте го по начин, по който малко хора работят", казва Пригожин във видео, публикувано от агенция РИА Новости.

В отговор на репортерски въпрос за бъдещите си планове те казаха, че "ще се върнат, за да довършат започнатото".

"Това вече не е работа, това е живот", ясно се чува гласът на един от вагнеровците.

Думата "фронт" не звучи на видеото, но, съдейки по контекста, означава, че всички те възнамеряват да продължат да воюват в Украйна.

Предсрочното заличаване на присъдите за заслуги на фронта беше едно от обещанията, дадени от Пригожин на затворниците по време на набирането им.

23 000 руски затворници се бият за частната армия "Вагнер" в Украйна

23 000 руски затворници се бият за частната армия "Вагнер" в Украйна

Нова тактика на руските окупатори

Миналия ноември руският президент Владимир Путин подписа поправки в закона за мобилизацията, отменящи забраната за мобилизиране на граждани с неотменени или непогасени присъди, дори за най-тежки престъпления.

Като пример Пригожин посочи боец ​​с позивна "ГДР", загинал по време на щурма в района на Углегорската ТЕЦ.

"Петдесет и две години, тридесет беше в затвора. Той умря героично", обясни шефът на "Вагнер".

Затворник от "Вагнер" е стрелецът-дезертьор в Новошахтинск

Затворник от "Вагнер" е стрелецът-дезертьор в Новошахтинск

Той е заловен в празна сграда край града

Според колегите на въпросния наемник той се е взривил заедно с украински бойци, за да не бъде заловен. Това е станало на 13 юли - буквално на следващия ден, след като е пристигнал на фронтовата линия.

Според "Вагнер" първата група от помилваните включва две дузини бивши затворници. По време на службата те получаваха заплата, макар и по-малка от останалите доброволци. Ранените са получили обезщетения, както и близките на загиналите.

Британското разузнаване: "Вагнер" наема и болни затворници

Британското разузнаване: "Вагнер" наема и болни затворници

Те може да строят отбранителни съоръжения