В Ростовска област в Южна Русия е задържан въоръжен мъж в камуфлажни дрехи, който на 6 декември стреля по полицейски служители в град Новошахтинск, на няколко километра от анексираната украинска Луганска област, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Според публикации в медиите той се оказал бивш затворник, който е бил вербуван от частната военна компания (ЧВК) "Вагнер".

"Престъпникът е задържан. В резултат на добре координирани оперативно-издирвателни действия той е открит в празна сграда близо до Новошахтинск. Провеждат се следствени действия", каза губернаторът на Ростовска област Василий Голубьов.

Каналът Baza в "Телеграм" пише, че задържаният е излежавал присъда в колонията в град Уфа за грабеж, откъдето е бил вербуван в ЧВК Вагнер за участие във войната в Украйна.

На 24 ноември той е променил решението си да се бие и е избягал, според Baza.

Преди ден беше съобщено, че въоръженият мъж, който рани полицай в Новошахтинск, може да е дезертьор. По време на издирването му градският транспорт беше спрян в града по няколко маршрута, а гражданите бяха призовани да не излизат по улиците. Беше стартирана т. нар. операция "Сирена", съобщи ТАСС.

Ръководителят на наемническата групировка на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин от средата на септември открито вербува затворници за войната в Украйна.

Към началото на ноември повече от 500 руски затворници са загинали във войната, съобщи The Insider (призната за нежелана организация в Русия и включена в регистъра на "чуждестранните агенти").

Питат главния прокурор на Русия за затворниците на фронта

Питат главния прокурор на Русия за затворниците на фронта

Не е ясно на какво основание те са освободени