Членове на Съвета към президента на Руската федерация за развитие на гражданското общество и правата на човека се обърнаха към главния прокурор на Русия с молба за изясняване на ситуацията със затворниците, които участват във военните действия в Украйна, информира Руската служба на Би Би Си.

Те се позовават на информацията, разпространена в предаването "Бесогон ТВ" в програма "Вести" на телевизионния канал "Россия-1" на 7 август 2022 г.

Там бе показан сюжет за участието на руснаци с ефективни присъди във войната на територията на Украйна. В предаването си по телевизията режисьорът Никита Михалков говори с възвишени тонове за загиналия затворник Константин Тулинов.

Русия се мъчи да попълни войските си в Украйна, търси затворници като през ВСВ

Русия се мъчи да попълни войските си в Украйна, търси затворници като през ВСВ

АП: Москва обещава амнистия, но няма наплив от желаещи, а стотици войници отказват

В запитването, публикувано на сайта на Съвета по правата на човека в Санкт Петербург, се посочва, че според руското законодателство е възможно освобождаване на затворник, който не е излежал присъдата си, само въз основа на помилване с президентски указ, амнистия, обявена от Държавната дума, а също и в резултат на условно освобождаване, решението за което се взема от съда.

Авторите на запитването поискаха от главния прокурор "да обясни на какво основание тези лица са освободени от изтърпяване на наказанието, ако тази информация е вярна".

Обръщението е подписано от членовете на Съвета Александър Верховски, Наталия Евдокимова, Игор Каляпин, Ева Меркачева, Владимир Ряховски и Николай Сванидзе.

Първите съобщения, че на фронта са изпращани осъдени, на които в замяна са предлагани пари и амнистия, се появиха още през юли. На федерално ниво властите не коментираха тези твърдения и не отговориха на запитванията на медиите, докато регионалните отдели на Федералната служба за изпълнение на наказанията нарекоха съобщенията за набирането на затворници фалшиви и "глупости".

Преди дни в социалните мрежи беше разпространено видео, на което мъж, който прилича на близкия до Кремъл бизнесмен Евгений Пригожин, агитира затворници в една от руските колонии да се присъединят към ЧВК "Вагнер".

ISW: Пригожин от "Вагнер" вече е лицето на руската "специална операция" в Украйна

ISW: Пригожин от "Вагнер" вече е лицето на руската "специална операция" в Украйна

Блогъри настояват Готвачът на Путин да смени Шойгу