Според ТАСС въоръжен мъж в камуфлажно облекло е бил забелязан в град Новошахтинск, Ростовска област. От Областната дирекция на МВР потвърдиха, че става дума за дезертьор - без да уточняват дали е мобилизиран или военнослужещ по договор.

При опит за задържането му е възникнала престрелка, при която е ранен един полицай. В Новошахтинск е въведен планът "Сирена", изходите на града са блокирани, издирва се мъж с височина 180-190 см. Жителите са помолени да останат вкъщи и да не се появяват на улицата.

Раненият полицай е хоспитализиран. Това съобщиха за ТАСС във вторник от медицинските служби.

Според губернатора на Ростовска област Василий Голубьов състоянието на мъжа се оценява като средно тежко. Голубьов също така написа в канала си в "Телеграм" че екип от съдови хирурзи е изпратен в Новошахтинск, за да окаже помощ на пострадалия служител на реда.

Град Новошахтинск се намира на няколко километра от границата с Луганска област на Украйна, която още от 2014 година се контролира от проруски сепаратисти, а след анексирането на областта от Русия това се счита за административна граница с т.нар "Луганска народна република" - вече "субект на Руската федерация" и не е ясно дали тази граница се охранява по някакъв начин.

Припомняме, че на 15 октомври мобилизиран войник откри огън по свои другари в учебен лагер в Белгородска област, при което бяха убити 11 души и бяха ранени други 15.

Руснаци нападали с коктейли "Молотов" военни окръжия

Руснаци нападали с коктейли "Молотов" военни окръжия

Протест срещу скритата мобилизация