Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, който позволява мобилизирането на граждани, които имат непогасена съдимост или присъда за убийство, грабеж, въоръжен грабеж, разпространение на наркотици и повечето други тежки престъпления съгласно Наказателния кодекс на Руската федерация, съобщава Руската служба на Би Би Си .

Това дава възможност да се мобилизират стотици хиляди условно осъдени или наскоро освободени от затворите граждани, на които преди това е било забранено да служат в армията. Юристи, интервюирани от Би Би Си, обясниха, че подобно законодателство показва планове за нова вълна на мобилизация и ще позволи на силите за сигурност да окажат натиск върху бивши осъдени, за да ги принудят да се съгласят на мобилизация под заплахата от ново наказателно преследване.

Путин: 318 хиляди мобилизирани, има поток от доброволци

Путин: 318 хиляди мобилизирани, има поток от доброволци

49 хиляди вече са на фронта

Същият закон позволява в случай на мобилизация да бъдат прехвърлени на цивилни длъжности във въоръжените сили наборници, които още преди войната с Украйна са били изпратени на алтернативна гражданска служба (АГС) в граждански организации.

Междувременно основателят на Частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин от дълго време агитира затворниците да бъдат изпращани на война в Украйна. Поправката не се отнася за тях, а за тези, които вече са на свобода, но са били осъждани преди това за тежко престъпление.

От началото на мобилизацията, както съобщиха правозащитници, военните комисариати вече са извършвали мобилизация на осъдените за тежки престъпления, като по този начин са нарушили забраната, която сега е отменена от Държавната дума.

Руските студенти и ученици са застрашени от трудова мобилизация

Руските студенти и ученици са застрашени от трудова мобилизация

Липса на работници и фермери след мобилизацията на Путин