Държавната дума на Русия прие на второ четене поправки в закона за мобилизацията, отменящи забраната за мобилизиране на граждани с неотменена или непогасена присъда за най-тежки престъпления. Депутатите разрешиха да бъдат изпратени на война онези, които наскоро са излежали присъди за убийства, грабежи, кражби в голям размер и трафик на наркотици. В същото време не се допуска мобилизация на осъдени за престъпления срещу сексуалната неприкосновеност на непълнолетно лице, както и за "тероризъм" и "екстремизъм", съобщава Руската служба на Би Би Си.

Категорията на тежките престъпления на Наказателния кодекс на Руската федерация включва престъпления, за които се предвижда повече от пет години затвор. Новата версия на член от закона "За мобилизационна подготовка и мобилизация" вместо да споменава тежки престъпления, съдържа списък от членове от Наказателния кодекс на Руската федерация, осъдените по които, с неотменена присъда, не могат да бъдат мобилизирани.

Междувременно основателят на Частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин от дълго време агитира затворниците да бъдат изпращани на война в Украйна. Поправката не се отнася за тях, а за тези, които вече са на свобода, но са били осъждани преди това за тежко престъпление.

От началото на мобилизацията, както съобщиха правозащитници, военните комисариати вече са извършвали мобилизация на осъдените за тежки престъпления, като по този начин са нарушили забраната, която сега е отменена от Държавната дума. Депутатите щяха да приемат поправката на 18 октомври, но в последния момент отложиха разглеждането на въпроса.

В резултат на това седмица по-късно, вместо да премахне напълно забраната, Държавната дума я отмени частично. В приетата версия са изброени 28 члена от Наказателния кодекс на Руската федерация, присъдата за които, докато не бъде отменена, ще остане пречка за мобилизация. Повечето от "сериозните" членове обаче при влизане в сила на закона няма да пречат на призива за мобилизация.

Текстът на законопроекта, подготвен за трето четене, беше публикуван от Държавната дума още преди да бъде приет на второ четене - това обикновено означава, че законопроектът е съгласуван с Кремъл и съответните силови структури, в този случай военните комисариати.

Русия се мъчи да попълни войските си в Украйна, търси затворници като през ВСВ

Русия се мъчи да попълни войските си в Украйна, търси затворници като през ВСВ

АП: Москва обещава амнистия, но няма наплив от желаещи, а стотици войници отказват