Украинските защитници нанасят многобройни загуби на руснаците в посока Бахмут и ги изтласкват от позициите им. Това е трудна и болезнена задача, но терористите трябва да загубят.

Украйна се похвали с победа след контраатака в района на Бахмут

Украйна се похвали с победа след контраатака в района на Бахмут

Украинските сили са напреднали с 300 метра

Това каза президентът Володимир Зеленски в ежедневното си видеообръщение към нацията, цитирано от "Укринформ".

"Днес бих искал да похваля нашите бойци в Бахмутското направление, по-специално специалното подразделение на Главното разузнавателно управление на Украйна "Шаман", както и граничарите на Луганския отряд, които заедно с бойците на Международния легион на отбраната на Украйна, нанася многобройни загуби на врага и изтласква окупантите от позициите им в покрайнините на Бахмут. Това е добър резултат и аз съм благодарен за него", каза Зеленски.

Според президента, всеки такъв резултат и всеки ден от неуспехите на противника в Бахмутското направление и като цяло в Донбас е значително отслабване за Русия.

"Окупаторите непрекъснато увеличават силите си в района на Донецк - правят го и сега. И всеки такъв ден с нашите успехи е ново доказателство за безумието на самата идея да се атакува Украйна. Ако само такива новини от фронта могат да върнат усещането за реалност на всички в Русия, ние ще трябва да го гарантираме, доколкото е възможно", каза той.

Макрон дава танкове на Зеленски

Макрон дава танкове на Зеленски

Първият път, когато танкове със западен дизайн са доставени на украинските въоръжени сили

Държавният глава добави, че тази задача е трудна и болезнена, но няма как да бъде иначе, терористите трябва да губят въпреки всичко, което се опитват да направят, за да се укрепят.

"Благодарен съм на нашите защитници на Бахмутската крепост! Благодарен съм на всички наши воини, които устояха на натиска в Соледарско направление и отстояваха позициите си! Благодарен съм, разбира се, на всички наши бойци, които носят доста обнадеждаващи новини от района на Луганск и някои южни райони на нашата страна", каза Зеленски.

На 4 декември в посока Бахмут военнослужещи от Държавната гранична служба на Украйна, заедно с войници от въоръжените сили на Украйна, отблъснаха вражеска атака и превзеха позициите на противника в контраатака. По време на битката украинските защитници убиха девет руски войници и раниха още около 20.

Зеленски също така благодари на френския президент Еманюел Макрон за военната подкрепа. Припомняме, че в сряда Макрон обеща доставка на бойни танкове на Украйна.

Макрон и Кристерсон обсъдиха помощта за Украйна и перспективата на Швеция за НАТО

Макрон и Кристерсон обсъдиха помощта за Украйна и перспективата на Швеция за НАТО

Нови приоритети за 2023 година

В телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски Макрон каза, че танковете AMX-10 RC ще бъдат изпратени в Киев в опит да помогнат във войната срещу Русия.

Говорител на Елисейския дворец каза, че "това е първият път, когато танкове със западен дизайн са доставени на украинските въоръжени сили".

Говорейки пред репортери, длъжностното лице не даде никакви подробности за обема или времето на планираните доставки, но каза, че разговорите между двете страни ще продължат по отношение на потенциалната доставка на други видове превозни средства.

Произведената във Франция AMX-10 е въоръжена разузнавателна машина с висока мобилност, която превозва четирима души, според уебсайта на френското министерство на въоръжените сили.