Френският президент Еманюел Макрон прие във вторник в Париж шведския министър-председател Улф Кристерсон, с когото разговаря по време на работен обяд, съобщиха от Елисейския дворец.

"Срещата се състоя в момент, когато Швеция поема председателството на Съвета на Европейския съюз от 1 януари 2023 г.", се казва в комюнике на президентската канцелария, цитирано от АФП.

Швеция поема председателството на ЕС

Швеция поема председателството на ЕС

Сред приоритетите са сигурност, единство, зелен преход и върховенство на закона

В документа се отбелязва по-специално, че в разговора между двамата лидери са били обсъдени действията на ЕС във връзка с руската военна агресия срещу Украйна и нейните "последици за Европа и останалия свят". Страните обсъдиха и процеса на присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО.

От своя страна Макрон и Кристерсон, както съобщи вестник "Фигаро", потвърдиха "европейската решимост да подкрепят Украйна". "Украинците се нуждаят от нашата подкрепа повече от всякога", цитира вестникът думите на френския президент.

Швеция модернизира своите изтребители Gripen C/D

Швеция модернизира своите изтребители Gripen C/D

Отговор на новите заплахи

Макрон също така потвърди очакванията си, че Швеция и Финландия ще се присъединят към НАТО. Той изрази желанието си това да се случи "възможно най-скоро". "Можете да разчитате на подкрепата и солидарността на Франция", каза Макрон.