Шведските въоръжени сили ще подобрят своя флот от изтребители Gripen C/D (военни самолети Saab JAS 39 Gripen). Подписано е споразумение със Saab за подобряване на възможностите и наличността на летателната система на изтребителя до средата на 30-те години на настоящия век.

Това съобщи AP, позовавайки се на Шведската агенция за отбранителна логистика (FMV).

Стойността на поръчката е приблизително 3,5 млрд. шведски крони (над 336 млн. щатски долара), като поръчката трябва да бъде завършена през 2023-2029 г.

Договорът включва и възможността министерството да направи допълнителни поръчки през следващите години, за да доразвие възможностите си.

Искаме да купим от Швеция 10 изтребителя "Грипен"

Искаме да купим от Швеция 10 изтребителя "Грипен"

Писмото е изпратено на 30 септември

Както е отбелязано в съобщението, увеличеният капацитет дава на Швеция по-ефективен и мощен боен самолет, който включва, наред с други неща:

  • подобрени летателни характеристики и по-ефективни сензорни системи за самозащита и измерване и разузнаване на цели,
  • разработване и подобряване на предпоставките за способности за нападение,
  • осигурява се добра наличност в дългосрочен план и се разширяват възможностите за паралелна експлоатация на Gripen E и C/D.

"Модернизацията дава на въоръжените сили по-силен боен авиационен потенциал и позволява на JAS 39C/D да се експлоатират до средата на 30-те години на настоящия век", заяви ръководителят на отдел "Авиационно оборудване" във FMV Ингела Матиасон.

Нищо не унищожава ПВО по-добре от Gripen

Нищо не унищожава ПВО по-добре от Gripen

Финландия иска нов изтребител, избира между Saab JAS-39E Gripen, F-35A на Lockheed Martin и F/A-18E/F Super Hornet на Boeing

Saab JAS 39 Gripen (на шведски: Griffin) е шведски многоцелеви изтребител от четвърто поколение, проектиран и произвеждан от Saab. От ноември 1997 г. JAS 39 е официално приет от шведските военновъздушни сили. Изтребителят е изнесен за Чешката република, Унгария, Южноафриканската република и Тайланд, а Бразилия също е решила да закупи JAS 39.