Финландия иска нов изтребител, може ли това да е Gripen, пише National Interes. Интересен аспект на офертата на Gripen е включването на специални подобрения за електронна война в допълнение към вече предполагаемите сериозни възможности за заглушаване на Gripen. По думите на Saab това е "може би най-модерният пакет за електронна война", използван от изтребител.

В края на януари Saab JAS-39E Gripen пристигна във Финландия за оценка, като част от HX Challenge, желанието на Финландия за нов изтребител, който да увеличи и бавно замени  F/A-18C/D Hornets. Предложението се предлага и в комплект със самолет за ранно предупреждение и контрол (AEW&C) на GlobalEye Airborne, които Saab предлагат на пазара като увеличаващо силите за Gripen.

Пълният пакет от системи, поддръжка и самолети, които Saab продава, имат много потенциални бонуси като избор, тъй като Финландия търси значителни възможности за собствен ремонт и възможен трансфер на технологии. Ако се продадат повече системи, това може да означава трансфер на повече технологии, което води до по-нататъшно потенциално развитие на финландската индустрия.

Друг интересен аспект на офертата на Gripen е електронната война в допълнение към възможностите за заглушаване на Gripen. С това Gripen би бил значителен актив за заглушаване и унищожаване на ПВО (SEAD/DEAD). Въпреки това, Boeing включва специален и доказан самолет за електронна война, EA-18G Growler в своята оферта за програма HX, така че JAS-39, макар и вероятно страхотен, е засенчен по този аспект.

Остават да бъдат оценени още два самолета за HX Challenge, F-35A на Lockheed Martin и F/A-18E/F Super Hornet на Boeing. Периодът за оценка на F-35A е в средата на февруари.

И двата самолета имат предимства и недостатъци: Super Hornet вероятно ще бъде лесен преход за финландските военновъздушни сили, които вече използват стари Hornets. Но F-35A има предимството относно видимост, усъвършенстваните системи за връзка с данни и на борда има опто-електронни пакети.

Има информация, че F-35A е предпочитан, тъй като е самолет от следващо поколение и има нарастваща европейска потребителска общност (особено след полската покупка). Но цената е по-висока цена и след като полската сделка не включва оръжия, общите разходи за покупка на F-35A може да са значително по-високи от пакетите на Saab или Boeing.

Независимо от това, HX Challenge е една от най-интересните сравнителни и прозрачни програми за избор на изтребители, с голямо разнообразие от европейски и американски самолети.