Обстановката на фронта остава тежка, украинската армия прехвърля допълнителни части за укрепване на отбраната в Бахмут и Соледар.

Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в ежедневното си видеообръщение към нацията, цитирано от "Укринформ".

WSJ: Руската армия се умори от неуспехите край Бахмут и се пренасочва към Соледар

WSJ: Руската армия се умори от неуспехите край Бахмут и се пренасочва към Соледар

Боевете за Бахмут продължават повече от половин година

"В Луганска и Донецка област се водят тежки боеве - всяка гореща точка в тези посоки е добре известна. Бахмут устоява въпреки всичко. И въпреки че по-голямата част от града е разрушена от руските удари, нашите войници отблъскват постоянните опити за руска офанзива там. Соледар издържа. Въпреки че там има още повече разрушения и то много трудно", отбеляза президентът.

Той подчерта, че Бахмут и Соледар остават сред най-кървавите места на фронтовата линия.

Зеленски добави също, че командващият сухопътните сили на Украйна генерал-полковник Александър Сирски днес е посетил войските, защитаващи покрайнините на Бахмут и Соледар. Той награди воините за тяхната устойчивост. На място той нареди укрепване на отбраната, по-специално чрез прехвърляне на допълнителни части там.

Руснаците твърдят, че са пробили защитата на Соледар, Украйна отрича

Руснаците твърдят, че са пробили защитата на Соледар, Украйна отрича

Руските войски са били принудени да отслабят настъплението си към Бахмут

"Трябва да разберем, че всички наши позиции, всички наши действия в отбраната са взаимосвързани и устойчивостта и ефективността на действията на фронта като цяло зависи от устойчивостта и ефективността на действията на всеки участък от фронта", каза Зеленски.

По украински данни, от 24 февруари 2022 г. до 8 януари 2023 г. въоръжените сили на Украйна са ликвидирали около 111 170 руски окупанти, включително 430 войници през последното денонощие.

Припомняме, че на 7 януари руски източници писаха, че руските сили са успели да установят контрол над част от Соледар, включително над завода "Артемсол", а руските части уж "успели да напреднат през центъра на града".

Украинското командване и британското разузнаване съобщиха, че руските войски са били принудени да отслабят настъплението си към Бахмут, където безуспешно се опитват да напреднат, и да преместят част от оборудването си към Соледар: разстоянието между градовете е само 15 км.

Украйна отрича да има руски пробив в този район, въпреки че потвърждава, че боевете в Соледар са се засилили.

ISW: Кремъл е далеч от обкръжаването на Бахмут

ISW: Кремъл е далеч от обкръжаването на Бахмут

Запасите от балистични ракети на Русия са намалели