Соледар е град в Донецка област, около който в момента се водят боеве. Руски източници пишат, че руските сили са успели да установят контрол над част от града, включително над завода "Артемсол", а руските части уж "успели да напреднат през центъра на града".

Представителят на самопровъзгласилата се ЛНР Виталий Киселев твърди в канала си в Телеграм, че украинците скоро ще се изтеглят от Соледар.

Вчера украинското командване и британското разузнаване съобщиха, че руските войски са били принудени да отслабят настъплението си към Бахмут, където безуспешно се опитват да напреднат, и да преместят част от оборудването си към Соледар: разстоянието между градовете е само 15 км.

Украйна отрича да има руски пробив в този район, въпреки че потвърждава, че боевете в Соледар са се засилили.

Фактът, че Соледар не е под руски контрол, беше потвърден от Юрий Мисягин, депутат от Върховната рада и заместник-председател на Комисията по въпросите на националната сигурност, в канала му в Telegram. Серхий Череватий, представител на Източната група сили на украинските въоръжени сили, също потвърди това.

Украинският военен публицист Юрий Бутусов също публикува снимки от Соледар. Той заяви, че снимките са направени в центъра на града, който според него е под контрола на украинските войски. Той увери, че украинските военни все още контролират града.

Британското разузнаване: Няма коледно спиране на боевете в Украйна

Британското разузнаване: Няма коледно спиране на боевете в Украйна

Сраженията продължават на рутинно ниво