Украинският генерален щаб в сутрешния си доклад, наред с други неща, заяви, че въоръжените сили на Украйна са успели да отблъснат вражески атаки в района на 13 населени места в Донецка и Луганска области, включително в района на Соледар и Бахмут, съобщава Руската служба на Би Би Си.

"Противникът провежда настъпателни действия в Бахмут и други направления, "концентрирайки усилията си върху превземането на Донецка област в рамките на административната граница", "без успех"", се казва в доклада.

Украинският журналист Юрий Бутусов заяви, че до понеделник вечерта ситуацията в Соледар е станала заплашителна за украинските военни. Според него руските сили са достигнали позиция, от която могат да обстрелват магистралата, свързваща този град и неговия гарнизон с украинския тил. "Това не е пълно обкръжение, но нормалните доставки по маршрута са невъзможни, това е критично за отбраната", каза Бутусов.

Американският институт за изследване на войната (ISW) пише в своя доклад, че руските войски са се окопали в района на Соледар и Бахмут. Няколко руски военни блогъри написаха, че бойците на ЧВК "Вагнер" напредват "квартал след квартал" в Соледар и други важни населени места североизточно от Бахмут, както и в рамките на самия град Бахмут.

NYT: Битката за Соледар и Бахмут промени философията и стратегията на Украйна

NYT: Битката за Соледар и Бахмут промени философията и стратегията на Украйна

Русия налага близки боеве с големи загуби за двете страни

Украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение към гражданите каза, че Украйна е успяла да спечели "допълнително време и допълнителни сили" благодарение на издръжливостта на участниците в защитата на Соледар. Руската армия, каза той, "сега концентрира най-големите си усилия върху Соледар".

Според него "битката за Донбас продължава. Въпреки че нашествениците сега са съсредоточили най-големите си усилия върху Соледар, резултатът от тази трудна и дълга битка ще бъде освобождаването на целия ни Донбас".

Говорителят на украинското министерство на отбраната Анна Маляр каза в понеделник, че врагът се е прегрупирал, разположил е "допълнителни щурмови части", променил е тактиката и е "предприел мощно нападение" срещу Соледар.

Зеленски: Украйна прехвърля допълнителни войски в Соледар и Бахмут

Зеленски: Украйна прехвърля допълнителни войски в Соледар и Бахмут

Остават сред най-кървавите места на фронтовата линия.