Ако руските войски успеят напълно да овладеят Донецка област на Украйна, следващата им стъпка ще бъде опит за окупация на Запорожие, каза на брифинг заместник-началникът на главното оперативно управление на украинския генерален щаб Олексий Громов, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Според него Киев очаква, че в близко бъдеще руската армия ще засили опитите си да превземе онези няколко населени места в Донбас, които все още остават под контрола на въоръжените сили на Украйна, след което, ако успеят, боевете ще тръгнат към левия бряг на Запорожка област.

В момента, потвърди Громов, най-ожесточените боеве се водят в района на Бахмут и Соледар, където руските войски се опитват да обкръжат групировката на ВСУ с подкрепата на артилерия и авиация. Само тази седмица на този участък от фронта са станали над 350 сблъсъка, каза той.

"Като цяло режимът на Путин се опитва да спечели време, разчитайки на изтощаването на украинската икономика и Въоръжените сили като цяло, на намаляването на подкрепата от страни, които не са безразлични към кървавите амбиции на Кремъл," каза Громов.

Той спомена и обявените в Кремъл планове за увеличаване на числеността на руската армия до 1,5 милиона души, като от тях се формират поне 20 нови дивизии. Според него руснаците "възнамеряват да се подготвят за дълго противопоставяне в Украйна и връщане към широкомащабни бойни действия".

Въпреки това, както отбеляза заместник-министърът на отбраната и говорител на министерсвото Анна Маляр, в момента, въпреки трудната ситуация в Донбас, войниците на ВСУ продължават да поддържат там ефективна отбрана, опитите за пробив на която се оказват тежки загуби за противника в личния състав.

Остин: Соледар все още е в украински ръце

Остин: Соледар все още е в украински ръце

Водят се тежки боеве