Генералният щаб на украинските въоръжени сили докладва в сводката си от тази сутрин, че боевете за Соледар продължават и са ликвидирали над сто руски окупанти. Това е единствената информация за най-горещата точка към момента от фронта в Украйна. Още от лятото украинските въоръжени сили пазят режим на тишина по отношение на основните линии на контраофанзивата си. Вчера обаче опровергаха информацията от Русия, че Соледар вече е в руски ръце.

Според губернатора на Донецк Павло Кириленко 559 цивилни все още се намират в Соледар. Сред тях има 15 деца. Заради ожесточените боеве е невъзможно да бъдат евакуирани от града. Преди войната в града в Източна Украйна живеят 10 500 души.

Украинските военни докладват за изстреляни 4 ракети (по цивилни обекти на Лиманските мостове Яр на Донецка област) и 23 въздушни удара. Освен това 69 обстрела са извършени от реактивни системи за залп на други места.

МО на Русия: Соледар е частично обкръжен, в града се водят боеве
Обновена

МО на Русия: Соледар е частично обкръжен, в града се водят боеве

Украйна потвърждава тежките боеве

Има опасност от авиационни и ракетни удари в цяла Украйна.

Отблъснати са атаки на окупатори в районите Стелмахивка и Креминна в Луганска област и Роздоливка, Солта, Червена планина, Парасковиевка, Подгородне, Бахмут, Клишчиевка, Майорск, Первомай ск и Красногоривка Готово на тясната местност.

Продължава обстрела и в Сиверско и Слобожанско направление, обстрелват се с минохвъргачки и артилерийски обстрелват райони на Нововасиловка и Вовкивка Сумска област, както и Гурьев Козачок, Стрелеча, Старица, Огирцеве, Вовчанск, Вилча и Новомлинск Харков в района на този район.

Известно е, че временно окупираният Крим е обявил набиране на наемници към новосъздадените т.нар. частни военни фирми "щил" и "русич". Там са поканени бивши военнослужещи и друг персонал на правоприлагащите органи, в приоритет - офицери, съобщават още от украинския генерален щаб.

Зеленски: Соледар се държи, боевете продължават

Зеленски: Соледар се държи, боевете продължават

Позиция на украинския президент