Руското министерство на отбраната съобщи, че Соледар е блокиран от руски десантни войски от север и от юг, а вътре в града се водят боеве, съобщава Руската служба на Би Би Си. За боевете в града съобщават и украинските военни.

"Въздушнодесантните части блокираха Соледар от северната и южната част на града. Въздушно-космическите сили на Русия атакуват опорни точки на противника. В града се бият десантни отряди", цитират медиите говорителя на Министерството на отбраната Игор Конашенков.

Късно вечерта в понеделник основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин направи противоречиво кратко изявление, в което, от една страна, той твърди, че градът е напълно овладян от неговите бойци, а от друга страна, той съобщава, че украинските части в града са обкръжени.

Командването на въоръжените сили на Украйна отрича Соледар да е под контрола на руските войски.

Официалният представител на Министерството на отбраната на Украйна Анна Маляр потвърди, че в Соледар продължават тежките боеве и той все още не е напълно превзет от руснаците.

"В Соледар продължават тежките боеве. След претърпените загуби врагът отново смени своите части, увеличи броя на "вагнеровците", опитва се да пробие отбраната на нашите войски и да превземе напълно града, но засега не постига успех", пише Маляр в сряда следобед.

Различни украински източници, по-специално заместник-председателят на комисията по сигурност и отбрана на Върховната рада Юрий Мисягин, публикуваха в сряда видеоклипове на украински войници от Соледар и Бахмут, в които военните също говорят за продължаващите боеве в Соледар и повтарят, че ситуацията там е сложна.

Ето цитати от разговора на Си Ен Ен с украински военнослужещ от 46-а отделна въздушнопреносима бригада, чието име журналистите не назовават от съображения за сигурност.

"Ситуацията е критична. Тежка. Държим се до последно."

"Никой няма да Ви каже колко са убитите и ранените. Защото никой не знае със сигурност. Нито един човек. Нито в щаба, никъде. Постоянно се заемат и напускат позиции. Днес е наша къщата, утре - при "Вагнер".

"Никой не може да каже със сигурност кой къде е отишъл и кой какво държи, защото никой не знае със сигурност. В града има огромна сива зона, за която всички казват, че я контролират, но това са просто празни преувеличения."

"В нашите части личният състав е обновен почти наполовина, горе-долу. Нямаме време дори да си запомним позивните".

"Всички разбират, че градът ще бъде изоставен. Всички разбират. Просто искам да разбера какъв е смисълът (да се борим за всяка къща). Защо да умираме, ако така или иначе ще го напуснем днес или утре?"

ISW: Русия не е превзела Соледар, нито е обкръжила Бахмут

ISW: Русия не е превзела Соледар, нито е обкръжила Бахмут

Руски военен блогър поиска отстраняването на Путин