Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу предложи поетапно увеличаване на наборната възраст - постъпването в казармата да става от 21 до 30-годишна възраст, а не от 18 до 27, както е сега, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Шойгу заяви това на колегиума на министерството, обръщайки се към президента Владимир Путин. "При комплектуване на въоръжените сили поетапно да се увеличи наборната възраст на гражданите от 18 на 21 години и да се повиши горната граница до 30 години", каза министърът.

Освен това той предложи да се позволи подписване на договор от първия ден на службата.

Шойгу предложи да се увеличи числеността на руските въоръжени сили до 1,5 милиона военнослужещи.

Шойгу заяви, че Москва се изправя срещу обединени западни сили във военната операция в Украйна. Министърът на отбраната подчерта, че удължаването на военните действия в Украйна е в интерес на Запада, за да се дестабилизира Русия.

Освен това той посочи, че причината за военната операция в Украйна днес датира от "финансирания преврат" през 2014 г., поставил на власт антируските сили и довел до въоръжената конфронтация в Донбас.

"След разкритията на г-жа Меркел, Порошенко и други политици за истинските цели на Минските споразумения за всички стана ясно, че не Русия е източникът на конфликта в Украйна", обобщи Шойгу.

Той изтъкна, че военната операция в Украйна ще продължи през следващата година, докато не бъдат постигнати всички цели.

"Като се има предвид желанието на НАТО да натрупа военен потенциал близо до руските граници, както и да разшири границите си чрез присъединяване на Финландия и Швеция, е необходимо да се предприемат ответни мерки за създаване на подходяща група войски в северозападната част на Русия", отбеляза министърът на отбраната.

Руският президент Владимир Путин от своя страна обеща да даде на руската армия всичко, което тя поиска в подкрепа на военната кампания в Украйна.

В своя реч пред началниците на отбраната в Москва държавният глава подчерта, че няма финансови ограничения за това, което правителството ще предостави на въоръжените сили.

Страната, правителството ще даде всичко, което военните поискат, заяви той.

Руският лидер призова Министерството на отбраната да предостави на военните най-новото оборудване, включително устройства за нощно виждане, оръжия с високопрецизен мерник и снайперски пушки от ново поколение.

Бил ли е Владимир Путин на руския фронт?

Бил ли е Владимир Путин на руския фронт?

Срещата с генералите продължава да е тема в руските издания