Срещата на руския президент Владимир Путин с генералите му от 16 декември продължава да е тема в руските издания, които живо се интересуват къде точно се е провела тя. На 17 декември Кремъл разпространи видеокадри от посещението на Путин в обединения щаб на родовете войски, участващи в т.нар. "специална военна операция".

Държавните телевизионни канали го показаха на необозначено място, заобиколен от генерали, сред които началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов, командващият войските в Украйна Сергей Суровикин и министърът на отбраната Сергей Шойгу и др. Руският президент председателства заседание с участието на около десетина души, седнали около кръгла маса.

Днес говорителят на Путин Дмитрий Песков заявява пред официалното издание "Российская газета", че на 16 декември руският президент е бил в "зона за специални военни операции".

Путин признава трудности във войната му за Украйна

Путин признава трудности във войната му за Украйна

Опитва да подготви населението на Русия за дълготрайна война и хвърля службите срещу "предатели, шпиони и саботьори"

Тази информация не е достатъчна, за да се определи еднозначно къде е бил Путин, но когато руските власти говорят за "зона за специални операции", те обикновено имат предвид територията на Украйна, с изключение на Крим, който беше анексиран още през 2014 г.

По-късно депутатът от Държавната дума Андрей Гурулев написа в своя канал в Telegram, че Путин се намира в зоната на "специална военна операция". Във вторник Песков потвърди съдържанието на публикацията на Гурулев пред "Российская газета": "Ако той има предвид централата, където беше в петък, тогава да".

Все още обаче няма независимо потвърждение на тази информация.

Изданието "Агенция" пише обаче, че видеозаписът от посещението на Путин, за което се твърди, че е на територията на специалната военна операция, е заснет в щаба на Южния военен окръг. Този щаб се намира в Ростов на Дон - неоспорвана руска територия. Заключението си Агенцията прави на база сравнение интериора на щаба във видеоклипа на Путин със снимки от предишни събития там.

Появата на Путин в "щаба" се възприе главно като пропагандно упражнение, както и полетът на Шойгу с хеликоптер над това, което официалните източници описваха като "фронтова линия".

Руски медии: До дни Путин ще направи важно съобщение

Руски медии: До дни Путин ще направи важно съобщение

Кремъл търси изход от войната

Едновременно с това днес украинските агенции съобщи за посещение на своя президент Володимир Зеленски във фронтовия град Бахмут, където украинските и руските сили водят ожесточена, продължаваща с месеци битка. От президентството разпространиха информация след приключване на визитата на Зеленски.