Владимир Путин нарече ситуацията в Украйна изключително сложна в очевиден опит да подготви населението на Русия за дълготрайна война, тъй като неговата инвазия навлиза в десети месец, пише "Файненшъл таймс".

В обръщение към служителите по сигурността във вторник руският президент призна, че са изправени пред трудности в четири региона на Украйна, частично окупирани от руските сили, като каза, че работата там е "трудна".

Путин анексира четири региона на Източна и Южна Украйна през септември в опит да осигури придобивките на Русия на място и да възпре западната подкрепа за Киев.

Но гамбитът има впечатляващ обратен ефект, тъй като контраофанзивата на Украйна, подкрепена с доставки на модерни западни оръжия, си върна територията, която Путин твърди, че е руска. Сред украинските придобивки е град Херсон, единствената регионална столица, която Русия превзе по време на инвазията, започнала през февруари.

"Хората, които живеят там, руските граждани, разчитат на вашата защита. И ваше задължение е да гарантирате тяхната сигурност, права и свободи", каза Путин.

Коментарите на Путин отбелязаха втория път този месец, когато той признава, че войната в Украйна - която първоначално смяташе, че ще приключи за по-малко от седмица - ще продължи дълго време.

По-рано през декември той каза на своя съвет по правата на човека, че инвазията може да бъде "дълъг процес". Той обаче празнува и териториалните придобивки от анексията.

Путин изглежда няма никакво намерение да се откаже от своите максималистични цели - които по същество се равняват на унищожаване на Украйна в сегашната й форма - дори когато Русия се бори да спечели позиции, според бивши високопоставени служители на Кремъл.

Русия многократно е заявявала, че е отворена за мирни преговори с Киев, но само при условие, че всички нейни искания бъдат приети.

САЩ и техните европейски съюзници продължават да подкрепят Украйна, която направи възстановяването на загубената си територия задължителна предпоставка за всякакви преговори.

"Бих си позволил да кажа, че нещата биха могли да бъдат много по-малко сложни за руснаците в Украйна, ако просто се махнат и просто изведат войските си от страната", каза говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби във вторник.

"Освен това, което очевидно не изглежда да е нещо, което Путин е готов да ангажира като идея за опростяване на проблемите в Украйна, ние ще продължим да се уверяваме, че можем да подкрепим усилията на Украйна да се защити."

Путин също посочи, че вътрешните репресии на Русия срещу несъгласието и засилената подготовка за възможни заплахи ще продължат.

Русия направи "дискредитирането на въоръжените сили" - по същество всяка неразрешена критика на войната - незаконна, докато Путин обяви военно положение в четирите анексирани региона и повиши нивата на тревога в осем други провинции на украинската граница.

"Местата, където се събират граждани, стратегически обекти и транспортна и енергийна инфраструктура трябва да бъдат под постоянен контрол", каза Путин във вторник.

"Агенциите за контраразузнаване, включително военното контраразузнаване, трябва да бъдат максимално подготвени и концентрирани", добави Путин.

"Действията на западните тайни служби трябва да бъдат строго пресечени. Предателите, шпионите и саботьорите трябва да бъдат разобличени своевременно".

Освен това той призова граничната охрана на ФСБ да защити границите на Русия, включително тези в анексираните региони, които Путин се опита да превземе по-рано тази година, пише "Фокс нюз".

Руските войски не само не успяха да напреднат в регионите през последните месеци, но и загубиха значителни позиции в Украйна в началото на септември, когато руските войници бяха принудени да се изтеглят.

Путин призова войските си и каза, че е тяхно "задължение" да защитават руските граждани в анексираните региони. "Ще продължим да доставяме на новите части модерна техника и въоръжение, както и опитен личен състав", добави той.

Но представители на западната отбрана отдавна посочват неспособността на Русия да снабдява своите войски и от месеци се появяват съобщения за неадекватно обучение на войниците.

Оттогава силите на Путин се поколебаха на фронтовата линия, въпреки че бруталните боеве продължават в райони като Бахмут в Източен Донецк.

Във вторник министерството на отбраната на Обединеното кралство оцени, че украинските сили са си върнали 54 процента от територията, която Русия завзе от 24 февруари 2022 г., и отбеляза, че руските сили сега окупират само 18 процента от Украйна, включително Крим.

Вместо това Русия разчита на въздушни кампании срещу гражданска инфраструктура и електрически мрежи.

Коментарите на Путин във вторник са един от малкото случаи, когато той публично признава, че войната му в Украйна не върви по план и призова своите служби за сигурност да работят по-усърдно.

"Днешната бързо променяща се глобална ситуация и появата на нови заплахи и предизвикателства налагат високи изисквания към цялата система на службите за сигурност на Русия", каза той. "Това означава, че трябва значително да подобрите работата си в ключови области и да използвате максимално своя оперативен, технически и кадрови потенциал".

Британското разузнаване: Путин се опитва да прехвърли отговорността за войната

Британското разузнаване: Путин се опитва да прехвърли отговорността за войната

Той набляга на "колективното ръководство" на военните действия