В последния си доклад за войната в Украйна британското разузнаване оценява неотдавнашното посещение на Владимир Путин във щаба на военните, където той се срещна с високопоставени военни ръководители: министъра на отбраната Сергей Шойгу, началника на Генералния щаб Валерий Герасимов и командващия съвместната групировка на руските войски в Украйна генерал Сергей Суровикин, получил прозвището "Генерал Армагедон", съобщава руската служба на Би Би Си.

Британското разузнаване смята, че срещата на 16 декември има за цел "да демонстрира колективна отговорност за специалната операция".

"Тази показност вероятно е имала за цел да освободи Путин от отговорността за военните провали, високата смъртност и растящото недоволство на населението от мобилизацията. Телевизионните кадри вероятно са имали за цел да разсеят слуховете в социалните мрежи за уволнението на генерал Герасимов.", - се казва в сутрешния доклад на разузнаването.

На три пъти Путин отлагал нахлуването в Украйна

На три пъти Путин отлагал нахлуването в Украйна

Нови разкрития за руската агресия

Според американския вестник The New York Times През последните месеци руското МО положи големи усилия да потвърди запазването на ролята на Герасимов като началник на Генералния щаб по подобна причина - при липсата на осезаеми руски победи срещу Украйна руското военно ръководство се стреми да представи картина на функционираща и безпроблемна верига на военно командване. Кремъл се опитва да реабилитира имиджа на руското МО, за да противодейства на нарастващото влияние на провоенно настроените ултранационалистически фигури, най-вече на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров, финансиста на "Вагнер груп" Евгений Пригожин и на техните паралелни военни структури.

Кремъл вероятно ще продължи да се опитва да предпазва руското МО от критики, като същевременно улеснява нарастващото влияние на тези ултранационалистически провоенни фигури. Това усилие е неустойчиво и ще продължи да поражда конфликти между руското МО и ултранационалистическата провоенна общност.

ISW: Путин не убеди Лукашенко нито за война, нито за интеграция

ISW: Путин не убеди Лукашенко нито за война, нито за интеграция

Москва се опитва да въвлича Минск във войната, въпреки че официално отрича