Руският президент Владимир Путин три пъти е отлагал нападението срещу Украйна, като последният път това се е случило в средата на февруари.

Това става ясно от интервю със заместник-началника на главното разузнавателно управление (ГУР) на украинското министерство на отбраната Вадим Скибицки за "Билд".

Според Скибицки Путин на няколко пъти е обсъждал датата на инвазията с началника на Генералния щаб Валерий Герасимов и министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Кремъл лъска имиджа на Путин като военен лидер

Кремъл лъска имиджа на Путин като военен лидер

NYT: Слабото планиране проваля Кремъл

"ФСБ настояваше за настъпление, бяха убедени, че са се подготвили достатъчно за инвазията. Те вложиха огромни средства и подтикнаха Герасимов към атака", обяснява заместник-ръководителят на ГУР.

Вадим Скибицки твърди, че Герасимов в крайна сметка е бил подложен на натиск и е одобрил операцията, но е подценил ситуацията.

Сред ястребите на Путин хвърчи перушина

Сред ястребите на Путин хвърчи перушина

В Русия надига нов вид дисидент: ястребовидни националисти, за които противопоставянето на Путин е въпрос на патриотичен дълг

"Фактът, че руските части са били снабдени с храна, боеприпаси и гориво само за три дни, показва колко много са се заблудили", добави Вадим Скибицки.

Той също така припомни, че в резултат на тази грешка всички първи руски цели са се провалили, те не са успели да обкръжат Киев, а също така не са успели да превземат Суми, Чернигов и Харков.

Путин пита командирите си как да продължи войната

Путин пита командирите си как да продължи войната

Руският лидер се срещна с висшето военно командване на армията