Руският президент Владимир Путин поиска да чуе предложения от висшето военно командване на армията как да продължи кампанията в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Кремъл разпространи видеокадри от посещението на Путин в обединения щаб на родовете войски, участващи в т.нар. "специална военна операция".

На тях се вижда как руският президент председателства заседание с участието на около десетина души, седнали около кръгла маса. До него са министърът на отбраната Сергей Шойгу и началникът на генералния щаб ген. Валерий Герасимов, като и двамата са обект на остри от по-твърдолинейните коментатори.

Генерал Армагедон дисциплинира и стабилизира руската армия

Генерал Армагедон дисциплинира и стабилизира руската армия

В. "Телеграф" обяснява защо Сергей Суровикин е опасен противник за Украйна

След това Путин беше показан на друга конферентна маса в щаба, приканвайки присъстващите от военното командване да дадат предложения как да продължат краткосрочните и средносрочни военните действия занапред.

От публикувани на сайта на Кремъл снимки от заседанието става ясно, че на срещата е присъствал и генералът от военновъздушните сили Сергей Суровикин, който е и главномандващ на всички руски войски, участващи в боевете в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи за "Интерфакс", че Путин е прекарал целия вчерашен ден в щаба. Не се разкриват повече подробности за визитата, включително и за това къде се намира щабът.

Столтенберг: Путин планира дълга война в Украйна

Столтенберг: Путин планира дълга война в Украйна

Столтенберг потвърди, че тече дискусия за "Пейтриът" за Украйна, а Путин трябва да осъзнае, че не може да спечели

Украински официални представители предполагат, че Кремъл отчаяно се опитва да постигне победи, за да задържи на своя страна руската общественост, след като претърпя поредица от военни неуспехи, включително отстъпление от южния град Херсон, който беше окупиран още в началото на войната.

Военни анализатори предупреждават, че може да настъпи зимна безизходица, въпреки че ожесточените боеве продължават, особено в Донецка област в Източна Украйна, където руските сили се опитват да превземат град Бахмут.

По-рано тази седмица украинският президент Володимир Зеленски призова Русия да изтегли войските си до Коледа като първа стъпка към мирно споразумение след близо десет месеца война.

ISW: Кремъл подготвя почвата за нова офанзива в Украйна

ISW: Кремъл подготвя почвата за нова офанзива в Украйна

Крайната цел на Русия е пълното завладяване и контрол над Украйна

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче отхвърли предложението, заявявайки, че няма да бъде постигнат мир с Киев, докато Зеленски не приеме новите реалности, а именно руския контрол над четирите украински области, които Москва анексира през септември след "референдумите", заклеймени като принудителни и незаконни от Киев, Запада и повечето държави в ООН.

Той посочи и че Русия не е получила никакво предложение от Киев за "коледно прекратяване на огъня" в Украйна и боевете ще продължат през зимата.