И дума не може да става за изтегляне на руските войски от Украйна преди края на годината. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Той подчерта, че за постигането на мир е необходимо да се вземат предвид новите реалности, като присъединяването на нови региони към Русия.

"Изключено е", отсече Песков на въпрос дали Русия обмисля възможността да започне изтеглянето на войските си от Украйна преди края на годината.

"Украинската страна ще трябва да вземе предвид реалностите, които се очертаха напоследък", отбеляза той и допълни: "Тези реалности са продукт на политиката, която украинското ръководство и сегашният украински режим провеждат през последните 15 или дори 20 години".

Зеленски назова три стъпки към мира

Зеленски назова три стъпки към мира

Призова Русия да изтегли войските си преди празниците

"Тези реалности показват, че Русия има нови съставни територии. Те се появиха в резултат на референдумите, които се проведоха на тези територии", изтъкна Песков.

По негови думи "без да се вземат предвид тези нови реалности, всякакъв напредък (към разрешаване на конфликта - б.р.) ще бъде невъзможен".

Според Кремъл предложенията на украинския президент Володимир Зеленски за "стъпки към мир" водят до нови военни действия.

"Това са три стъпки към по-нататъшни бойни действия", категоричен бе Песков по повод изявлението на Зеленски, който спомена повече доставки на оръжия за Киев като една от стъпките, които ще приближат Украйна към мира.

The Washington Post: Яростните претенции за Крим дават малък шанс за мир в Украйна

The Washington Post: Яростните претенции за Крим дават малък шанс за мир в Украйна

Именно полуостровът обаче може да е ключът към този мир

Говорителят на руския президент отхвърли като клюка информацията за предполагаемата смяна на ръководството на руския Генерален щаб и подчерта, че няма укази на президента Владимир Путин в този смисъл.

"Никога не коментираме подобни клюки и слухове за кадрови назначения, защото преобладаващата част от тях не са нищо друго освен слухове. Тук няма къде да се постави точка, няма укази".

По-рано медиите и каналите на Telegram съобщиха, че Путин уж е подписал указ за оставката на началника на руския генерален щаб Валерий Герасимов и че този документ може да бъде публикуван скоро.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков също така отрече обръщението на президента Владимир Путин към Съвета на федерацията да е насрочено за 27 декември. И вчера, понеделник, Песков също така отказа да съобщи на репортерите евентуалната дата на обръщението на държавния глава с аргумент, че още не е взето решение, но съобщи, че решение е взето за голямата годишна пресконференция на президента и то е че такава тази година няма да има.