Руските сили са завършили изтеглянето си от западния бряг на река Днепър в Херсонска област в Южна Украйна. Това стана ясно на брифинг на руското министерство на отбраната, съобщава ТАСС.

От ведомството посочват, че всички руски войски и техника са били прехвърлени на източния бряг на реката, като изтеглянето им е приключило до 5.00 часа сутринта московско време тази сутрин.

Министерството отбелязва, че по време на изтеглянето не е имало "загуби на личен състав, въоръжение, военна техника и материална база на руските войски", а на всички цивилни, които са пожелали да напуснат десния бряг на Днепър, е оказана помощ.

Херсон остава част от Русия, натъртва Кремъл

Херсон остава част от Русия, натъртва Кремъл

Въпреки изтеглянето на руските сили

Междувременно стана ясно, че Антоновският мост - единствената шосейна връзка, свързваща южния украински град Херсон и контролирания от руските сили източен бряг на река Днепър, се е срутил. Не са ясни причините.

В сряда руският министър на отбраната Сергей Шойгу нареди на руските сили да се изтеглят от южния град Херсон на западния бряг на река Днепър и да заемат отбранителния позиция на отсрещния бряг.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче подчерта, че изтеглянето на руските сили от Херсон няма да промени статута на областта, която Москва обяви за част от Русия, след като я анексира от Украйна.

НАТО пък определи изтеглянето на Москва от района като "победа" за Украйна. Въпреки това американските власти подчертаха, че подобно действие не означава, че войната е приключила.

Ключов мост край Херсон се срути

Ключов мост край Херсон се срути

Антоновският мост е единствената шосейна връзка между Херсон и източния бряг на река Днепър