Изтеглянето на руските сили от Херсон няма да промени статута на областта, която Москва обяви за част от Русия, след като я анексира от Украйна. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Русия претендира за своя територия Херсон и три други украински области, след като през септември проведе т.нар. "референдуми", които бяха отхвърлени от Киев и Запада като незаконни и принудителни.

Песков подчерта, че статутът на Херсонска област е "определен и фиксиран" и не са възможни промени.

Той посочи, че целите на руската специална военна операция в Украйна могат да бъдат постигнати чрез преговори, но изтъкна, че такива към момента са "невъзможни" поради позицията на Киев.

Украйна се похвали, че си е върнала 12 населени места в посока към Херсон

Украйна се похвали, че си е върнала 12 населени места в посока към Херсон

Засега украинските сили не са уверени в руското изтегляне

Коментарът му идва, след като по-рано тази седмица Киев заяви, че условията, поставени от Москва за преговори, а именно "признаване на поражение и загуба на територии", не са приемливи за Украйна.

В сряда руският министър на отбраната Сергей Шойгу нареди на руските сили да се изтеглят от южния град Херсон на западния бряг на река Днепър и да заемат отбранителния позиция на отсрещния бряг.

Въпреки обявеното от Русия изтегляне от Херсон обаче, Киев допусна, че Москва може да лъже с определена цел и изрази предпазливост за обявеното изтегляне.

Украинското външно министерство определи този ход като поредна руска димна завеса.

Спекулациите за изтеглянето от Херсон започнаха още преди повече от седмица, а на 3 ноември руското знаме изчезна от сградата на Областната администрация. Голяма част населението от десния бряг на Днепър беше евакуирано от Русия, включително принудително.

Какво казват прокремълските руснаци за загубата на Херсон?

Какво казват прокремълските руснаци за загубата на Херсон?

Някои ястреби приемат решението за изтегляне, но други са бесни от поражението