Президентът на Украйна Володимир Зеленски намекна, че е отворен за мирни преговори с Русия, смекчавайки отказа си да преговаря с Москва, докато президентът Владимир Путин е на власт, като същевременно се придържа към основните искания на Киев, обобщава Associated Press.

Призивът на Володимир Зеленски към международната общност "да принуди Русия към истински мирни преговори" отразява промяна в риториката. В края на септември, след като Русия незаконно анексира четири украински региона, той подписа указ, в който заявява "невъзможността за водене на преговори" с Путин.

Но предварителните условия, които украинският лидер изброи късно в понеделник, изглежда не са приемливи за Москва, така че е трудно да се предположи как последните коментари на Зеленски ще допринесат за преговорите.

Зеленски повтори, че неговите условия за диалог са връщане на всички окупирани земи на Украйна, компенсация за щетите от войната и наказателно преследване на военни престъпления. Той не уточни как световните лидери трябва да принудят Русия към преговори.

Западните оръжия и помощ са ключови за способността на Украйна да се пребори с руската инвазия, която някои наблюдатели първоначално очакваха да разкъса страната с относителна лекота. Това означава, че Киев не може да пренебрегне начина, по който се гледа на войната в САЩ и Европейския съюз, според политическия анализатор Володимир Фесенко.

"Зеленски се опитва да маневрира, защото обещанието за преговори не задължава Киев с нищо, но дава възможност да се запази подкрепата на западните партньори", каза Фесенко, ръководител на базирания в Киев независим мозъчен тръст "Пента Център".

"Категоричният отказ за провеждане на преговори играе в полза на Кремъл, така че Зеленски променя тактиката и говори за възможността за диалог, но при условия, които правят всичко много ясно", добави той.

Докато подкрепата за Украйна спечели силна двупартийна подкрепа в Конгреса на САЩ, нарастващата консервативна опозиция може да усложни това през следващата година, ако републиканците поемат контрола над Камарата на представителите на изборите във вторник.

Неотдавнашните коментари на републиканския лидер Кевин Маккарти, че законодателите няма да дадат "празен чек" на Украйна, отразяват нарастващия скептицизъм на партията относно цената на подкрепата.

Европа обезпокоена за подкрепата за Украйна при победа на републиканците в САЩ

Европа обезпокоена за подкрепата за Украйна при победа на републиканците в САЩ

Мащабът на американската подкрепа е несравним

В неофициални разговори републиканските законодатели, които подкрепят помощта за Украйна, виждат възможност да приемат още един транш от помощ тази година с настоящия Конгрес

Русия и Украйна проведоха няколко кръга преговори в Беларус и Турция в началото на войната, която сега наближава края на деветия си месец, и Зеленски многократно призоваваше за лична среща с Путин - което Кремъл отхвърляше.

Преговорите замряха, след като последната среща на делегациите, проведена в Истанбул през март, не даде резултат.

Зеленски каза в понеделник, че Киев "многократно е предлагал (преговори) и на което винаги сме получавали луди руски отговори с нови терористични атаки, обстрел или изнудване".

Русия поднови призивите за преговори, след като започна да губи позиции от украинската контраофанзива на изток и юг през септември. Зеленски отхвърли възможността за преговори с Путин по-късно същия месец, след като руският лидер незаконно обяви четири региона на Украйна за руска територия.

МВнР на Русия: Не се отказваме от преговори с Украйна и не сме против посредничество

МВнР на Русия: Не се отказваме от преговори с Украйна и не сме против посредничество

Украйна трябвало да спре войната

Зеленски каза в понеделник, че условията на Украйна за диалог включват "възстановяване на териториалната цялост (на Украйна)... компенсация за всички щети от войната, наказание за всеки военнопрестъпник и гаранции, че това няма да се повтори".

Заместник-министърът на външните работи на Русия Андрей Руденко заяви във вторник, че Москва не поставя никакви условия за подновяване на преговорите. Той обвини Киев в липса на "добра воля".

"Това е техният избор. Ние винаги сме заявявали готовността си за такива преговори", каза Руденко.

Путин и други руски официални лица многократно са твърдяли, че Съединените щати пречат на Украйна да участва в мирни преговори, в които няколко страни предложиха да посредничат.

В интервю, публикувано във вторник, съветникът на украинския президент Михайло Подоляк каза, че западните страни няма да принудят Киев да преговаря при условията на Москва.

"Украйна получава доста ефективни оръжия от своите партньори, преди всичко от САЩ", каза Подоляк. "Ние изтласкваме руската армия от нашата територия. И при това положение е глупост да ни принуждават да преговаряме - де факто да се подчиняваме на ултиматума на Русия! Никой няма да направи това."

Подоляк: Среща Зеленски-Путин е безсмислена

Подоляк: Среща Зеленски-Путин е безсмислена

Русия трябва да бъде подведена под отговорност за мащабни престъпления, настоя президентският съветник