Русия и Украйна преговарят, докато техните войници се избиват един друг след руската инвазия на 24 февруари, но териториалните претенции на Путин може да блокират шансовете за постигане на мирно споразумение за прекратяване на войната, обобщава Ройтерс.

Турция, която се опитва да посредничи, заяви, че двете страни са близо до споразумение по критични въпроси. Великобритания предупреди, че президентът Владимир Путин може да използва мирните преговори като "димна завеса" за прегрупиране на руските сили.

Путин казва, че "специалната военна операция" в Украйна е необходима, защото Съединените щати използваха Украйна, за да заплашват Русия, а страната му е трябвало да защитава своя народ срещу "геноцида" на рускоезичните хора в Украйна.

Украйна от своя страна настоява, че се бори за съществуването си срещу заграбването на територии и руските имперски амбиции и че твърденията на Путин за геноцид са несъстоятелни.

В отговор Западът наложи безпрецедентни широкообхватни санкции на Русия, които според Кремъл представляват "обявяване на икономическа война" от Съединените щати и техните съюзници. Китай засега призова за спокойствие и поне привидно не помага на Русия толкова, колкото се очакваше.

Кои са основните проблеми в преговорите

1) Територия: Това е най-трудната част от преговорите.

Русия анексира Крим през 2014 г. и на 21 февруари призна две подкрепяни от Русия самопровъзгласили се "републики" в Източна Украйна за независими държави.

След инвазията руските сили поеха контрол върху територия в югоизточната част на Украйна на север от Крим, територии около сепаратистките региони и територии на изток и на запад от Киев. По този начин Русия придоби контърол върху още 170 хиляди квадратни километра територия - площ с размерите на Тунис и значително по-голяма от България под свой контрол.

Украйна заяви, че никога няма да признае контрола на Русия над Крим, независимостта на подкрепяните от Русия "сепаратистки републики" или огромната допълнителна територия, завзета от Русия след началото на инвазията.

"Нашите позиции са непроменени", казва украинският преговарящ Михаил Подоляк. Той заявява, че Украйна настоява за прекратяване на огъня, изтегляне на руските войски и международни гаранции за сигурност.

Признаването на ефективен руски суверенитет над до една трета от украинската територия, би било трудно за който и да е украински лидер.

За Москва украинското признаване на руския контрол над Крим, отцепилите се райони в Донбас и вероятно участъка от земя на север от Крим, което й дава сухопътен коридор към полуострова и контрол върху доставките на питейна вода за него, би било от съществено значение.

Територията по южния фланг на Украйна представлява особен интерес за Русия, тъй като тя е добавена към Русия през 1783 г. от руската императрица Екатерина Велика след поражението на Османската империя.

2) Неутралитет: Русия казва, че иска Украйна да остане неутрална страна. Главният преговарящ на Русия Владимир Медински казва, че Украйна допуска, че може да бъде неутрална като Австрия или Швеция, но със собствена армия. Киев обаче оспорва тези му думи.

Не е ясно как може да изглежда тази неутралност, така че уловката ще бъде в детайлите. С разпадането на Съветския съюз украинският парламент в своята Декларация за държавен суверенитет от 1990 г. обяви намерението си да бъде постоянно неутрална държава. В последствие след Майдана през 2014 година Украйна вписа в конституцията си стремежа да стане член на НАТО и ЕС.

Медински каза, че е имало дискусии за това колко голяма може да бъде украинската армия.

Путин заяви през февруари, че иска писмени гаранции, че Украйна никога няма да се присъедини към НАТО. Украинският президент Владимир Зеленски признава, че е наясно, че Украйна няма да стане член на НАТО скоро, защото членовете на пакта няма да я приемат.

Русия също многократно изразява загриженост относно разработването на ядрени оръжия в Украйна. В Будапещенския меморандум от 1994 г. Съединените щати, Русия и Обединеното кралство дадоха гаранции за сигурност на Украйна в замяна на придържането на Киев към Договора за неразпространение на ядрени оръжия. Малко преди инвазията обаче Киев заяви, че този меморандум е нарушен от Русия след анексирането на Крим и признаването на сепаратистките региони в Донбас за "независими държави"

3) Права на рускоезичното население: Статутът на руския език и говорещите руски хора в Украйна е основен проблем за Москва. Закон, приет от Украйна през 2019 г., предостави специален статут на украинския език и го направи задължителен за работещите в обществения сектор.

Законът задължава всички граждани да знаят украински език и го прави задължително изискване за държавни служители, войници, лекари и учители.

4) "Денацификация": Путин казва, че Украйна е позволила на нацистки групи да извършват "геноцид" срещу рускоезичните общности в Украйна.

Батальонът "Азов", част от украинската национална гвардия, е обвиняван от Москва, че е нацистка организация, която тероризира руснаци и извършва военни престъпления.

"Азов" е създаден през 2014 г. от доброволци, които се биеха срещу подкрепяните от Русия бунтовнически региони. Основателите му изразяват крайно десни и антисемитски възгледи. От батальона "Азов" не са отговаряли на запитвания от Ройтерс.

Помощниците на украинския президент многократно са споменавали ролята на батальона "Азов" в отбраната на пристанищния град Мариупол, където е базирано това военно формирование.

Украйна отхвърля твърдения за геноцид срещу рускоговорящите свои жители, а президентът й Володимир Зеленски казва, че Русия се държи като нацистите.

Русия пак предупреди САЩ да не подклаждат напрежението

Русия пак предупреди САЩ да не подклаждат напрежението

Ако искат да запазят отношенията си с Москва

Кой преговаря и как?

Преговорите за слагане на край на конфликта започнаха на 28 февруари, четири дни след като Путин нахлу в Украйна. В началото преговорите се водеха в присъствен формат в Беларус, след което те минаха в режим на видеоконференция.

Руският преговарящ екип се ръководи от съветника на руския президент Владимир Медински, руснак, който е роден в Съветска Украйна, но който разглежда съвременна Украйна като "исторически фантом", защото според него "така наречената история на Украйна не е просто неразривно свързана с хилядолетната история на Русия/СССР, но това е самата руска история".

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза пред анкарския всекидневник "Хюриет", че Русия и Украйна са близо до споразумение по "критични" въпроси и се надява на прекратяване на огъня, ако двете страни не се откажат от постигнатия досега напредък.

Украинският президент Володимир Зеленски призова в събота за всеобхватни мирни преговори с Москва и предупреди, че "в противен случай ще са необходими поколения, за да може Русия да се възстанови от загубите, понесени по време на войната."

В преговарящият екип на Украйна участват министърът на отбраната на страната Алексей Резников и съветникът на президента Михаил Подоляк.

Великобритания обясни защо Русия е използвала хиперзвукови ракети в Украйна

Великобритания обясни защо Русия е използвала хиперзвукови ракети в Украйна

Целта била да се отклони вниманието от липсата на напредък на руските сили

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Киев е готов да обещае да не търси членство в НАТО в замяна на това Русия да се съгласи на прекратяване на огъня и изтегляне на войските си, съобщава "Асошиейтед прес".

"Това е компромис за всички - за Запада, който не знае какво да прави с нас по отношение на НАТО, за Украйна, която гарантира сигурността си, и за Русия, която не иска да продължи разширяването на НАТО", обобщи той пред местен телевизионен канал.

По-рано украинският държавен глава предложи конфликтът с Русия да бъде решен на национален референдум.

Близо едномесечната война между Русия и Украйна е напът да влезе в безизходица. Това заяви високопоставен служител на НАТО пред Ен Би Си.

Украинските сили пречат на Русия да постигне напредък, но руският президент Владимир Путин не показва желание да отстъпи.

Ако не сме в патова ситуация, бързо се приближаваме до такава, предупреди служителят на НАТО, пожелал анонимност, за да коментира ситуацията откровено. По негови думи реалността е, че нито една от страните няма превъзходство над другата.