Все още няма договореност за нови кръгове от преговори лице в лице между Москва и Киев, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

От 28 февруари (четири дни след началото на руската инвазия в Украйна) текат руско-украински преговори, руската делегация към тях се оглавява от помощника на президента Владимир Медински. В Беларус се проведоха няколко срещи, след което страните продължиха да общуват чрез видеовръзка. На 29 март в Истанбул се проведе кръг от преговори лице в лице.

На тях украинската страна предложи за разглеждане проект на договор, според който Украйна става извънблокова, неядрена държава, като за сметка на това трябва да получи гаранции за сигурността си от страни като САЩ, Великобритания, Германия, Турция и разбира се Русия.

Тогава ръководителят на руската делегация Владимир Медински представи предложенията на украинската страна относно системата от гаранции за сигурност и уточни, че те не се отнасят за територията на Крим и Донбас. "За да се приложи статутът на неядрена държава, следва списък на държавите-гаранти, гарантиращи сигурността на Украйна. Гаранциите за сигурност не се прилагат за територията на Крим и Севастопол, т.е. Украйна се отказва от желанието си да върне Крим и Севастопол с военна сила и заявява, че това е възможно само чрез преговори. Разбира се, това по никакъв начин не съответства на нашата позиция, но Украйна е формулирала своя подход.

Медински тогава подчерта, че гаранциите за сигурност "не се отнасят за частта от Украйна, която тя нарича отделни области на Донецка и Луганска област".

Оттогава обаче се случиха много неща: ударът по руски складове с гориво в Белгород, обвиненията на Украйна в избиване на цивилни граждани е град буча край Киев, както и последните събития в Мариупол.

Руският външен министър Сергей Лавров каза на 5 април, че Русия отказва да се придържа към тактиката на Украйна да играе "игра на котка и мишка в преговорите", предаде РИА Новости.

Лавров коментира, че "Западът се опитва да саботира преговорите между Русия и Киев, като всява страх за Буча".

След посещението си в Киев върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел потвърди готовността на общността да търси решение на конфликта в Украйна със сила и да разшири военната помощ за страната, съобщи тогава ТАСС.

Лавров: Преговорите с Украйна не са лесни, очакваме Беларус да стане гарант

Лавров: Преговорите с Украйна не са лесни, очакваме Беларус да стане гарант

Според него сега се уточняват страните-гаранти

"Да, обикновено войните се печелят или губят на бойното поле", заяви той при пристигането си на срещата на външните министри на ЕС в Люксембург в понеделник.

В традиционното си среднощно обръщение украинският президент Володимир Зеленски предупреди: "Или руското ръководство наистина ще се стреми към мир, или в резултат на тази война Русия ще напусне завинаги международната арена".

Говорейки за засилващите се удари на Русия в източната и южната част на страната, той каза: "Цялата тази трескава дейност на окупаторите свидетелства преди всичко за тяхната несигурност"

По-рано днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви пред турската телевизия NTV, че Анкара работи по организирането на среща между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Володимир Зеленски във връзка с руската инвазия.

Лавров скандализиран от думите на Борел: Правилата на играта се променят

Лавров скандализиран от думите на Борел: Правилата на играта се променят

ЕС се превръща в някаква колективна военна структура