Засега няма смисъл нито от преговорния процес между Украйна и Руската федерация, нито от среща между президентите Володимир Зеленски и Владимир Путин.

Това заяви Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна,  пред онлайн изданието "Украинска правда". 

"Първо, Руската федерация все още вярва, че има достатъчно ресурси, за да даде някакви резултати. Второ, всяка среща днес е просто традиционна руска игра: установете статуквото, направете "измамни мински танци", започнете нов етап на ескалация. Това е просто оперативна пауза. Трето, Русия трябва да бъде подведена под отговорност за мащабни престъпления и не трябва да се крие зад безнаказаност. Следователно войната трябва да стигне до единствения възможен край. Няма друг начин.", обясни Подоляк. 

Путин искал само да освободи Донбас и да воюват само войници с договор

Путин искал само да освободи Донбас и да воюват само войници с договор

Москва нямала нищо общо с поскъпването на газа

"Освен това, ние изобщо не се интересуваме от срещи заради срещи или от същия банален руски преговорен "сценарий". Ние се интересуваме от освобождаването на окупирани територии, значителни тактически поражения на Руската федерация, задължителни широкомащабни съдебни процеси .. Всичко останало е производно", каза той.

В същото време съветникът на ръководителя на канцеларията на президента подчерта, че срещата на президентите е възможна, ако бъде предшествана от пълното изтегляне на руските войски, а разговорът ще се съсредоточи върху "обсъждането на следвоенния живот, в т.ч. обхвата на репарациите, обезщетението за щети и екстрадирането на престъпници."

По време на регионалната среща на върха в Узбекистан на Шанхайската организация за сътрудничество и Организацията на договора за колективна сигурност в петък Путин обеща да продължи атаката срещу Украйна и предупреди, че Москва може да засили атаките срещу инфраструктурата на Украйна, ако украинските войски ударят цели в Русия Путин заяви, че "освобождаването" на целия Източен Донбас е основната военна цел на Русия и че не вижда нужда да я преразглежда.

Зеленски намекна за деокупация на Крим по дипломатически път

Зеленски намекна за деокупация на Крим по дипломатически път

Краят на войната зависи от Украйна

Според съобщения в медиите на пресконференцията след посещението в Узбекистан Путин е заявил, че Зеленски не е имал желание да се среща с него.