Руският президент Владимир Путин заяви в петък, че основната цел на "специалната операция" все още е освобождаването на Донбас.

"Въпреки тези опити на украинската армия за контраатака, нашите настъпателни операции в самия Донбас не са спрели. Те продължават", добави Путин на пресконференция в Самарканд.

Готвачът на Путин: Или наемници и затворници, или децата ви

Готвачът на Путин: Или наемници и затворници, или децата ви

Изявление от кетъринг компанията потвърждава участнието на Пригожин във видеото от затвор

Другите опорни точки на руския президент в Самарканд са: 

  • Украйна се е опитала да извърши терористични атаки около руски атомни електроцентрали, Руската федерация ще направи всичко възможно, за да предотврати подобни атаки.
  • Запада е искал да пречупи Русия, изпратил руските въоръжени сили в Украйна през февруари, за да предотврати това.
  • Русия не воюва с "реалната си армия" в Украйна, а досега е използвала само тези с договор от своите войски.
  • "Не се бърза" с приключването на операцията в Украйна. Москва досега е реагирала на "атаките срещу инфраструктурата и терористичните атаки на Украйна... със сдържаност".
  • Киев отказва да преговаря, за да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, последният трябва да се съгласи с това.
  • Москва "няма нищо общо с нарастващите цени на газа (в Европа)".

Коментирайки проблема с недостига на газ на европейския континент, Путин предложи Западът да отмени санкциите за "Северен поток 2", ако ситуацията е толкова "трудна". Газпром се нуждае от "уверение, че ограниченията върху оборудването на "Северен поток 1" ще бъдат облекчени".

Путин уверява, че страната му е готова "да се придържа към енергийните си задължения" и "учтиво моли един от газовите коридори към Европа да бъде отворен от Украйна".

Русия ще участва в срещата на върха на Г-20 на индонезийския остров Бали през ноември, но добави, че все още не е решил дали да присъства на събитието. "Ще го разгледам, ще вземем решение. Русия ще участва".

Моди към Путин: Сега не е време за война

Моди към Путин: Сега не е време за война

Путин обеща да направи всичко възможно "това да свърши"