Европейските съюзници на САЩ са все по-загрижени, че обединеният западен фронт в отговор на руските военни действия в Украйна ще се разпадне, ако републиканците спечелят междинните избори зад океана следващия месец. Според тях това ще позволи на Владимир Путин да вземе инициативата в момент, когато Украйна напредва на бойното поле, пише американският вестник The Washington Post.

За осем месеца руската агресия успя да постигне безпрецедентно споразумение: политиците от двете страни на Атлантика са убедени, че Украйна трябва да бъде подкрепена. Заедно съюзниците са обещали повече от 93 милиарда долара военна, финансова и хуманитарна помощ на Киев, като Съединените щати осигуряват най-голям дял от нея.

След като лидерът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти (републиканец от Калифорния) каза, че републиканците ще спрат да изписват "празни чекове" на Украйна, ако получат мнозинство, официални лица в Киев и Западна Европа не са убедени дали Украйна може да продължи да разчита на Съединените щати.

Дали републиканците ще изпълнят заплахата си да намалят финансирането на Украйна, ако поемат контрола върху Камарата на представителите, предстои да се види. Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл (републиканец от Кентъки), от друга страна, каза, че републиканците възнамеряват да "осигурят навременна доставка на необходимите оръжия и да разширят съюзническата помощ за Украйна".

Усилията на президента Байдън да помогне на Украйна досега се радваха на широка двупартийна подкрепа и проучванията на общественото мнение потвърждават това. В проучване на Съвета по глобални въпроси в Чикаго миналата седмица 72% от респондентите подкрепиха изпращането на повече оръжия и военна помощ на Украйна - включително 68% от републиканците.

Но самата мисъл, че Съединените щати могат да се оттеглят, разтревожи западните столици.

Без огромното количество американски оръжия, които редовно се вливат в страната от февруари насам, Украйна нямаше да принуди Русия да отстъпи и всяко забавяне на доставките ще "пренапише правилата на играта" и ще заплаши да обърне хода на конфликта в полза на Русия, каза Тобиас Елууд, ръководител на комисията по отбрана на британския парламент.

"По този начин помагаме на Путин. Ако Америка отстъпи, Путин ще може да изтръгне победата от пастта на поражението", каза той.

Намаляването на американската помощ ще бъде сигнал за събуждане за онези европейски сили, които все още бавно изпълняват отбранителните и финансови ангажименти, поети от началото на руската специална операция, каза Катрин Клувер-Ашбрук, германски политолог и изпълнителен директор на фондация "Бертелсман" във Вашингтон.

Например Германия, отбелязва тя, не е предприела никакви стъпки за увеличаване на разходите за отбрана, въпреки историческото обещание на канцлера Олаф Шолц през февруари. Европейският съюз обеща на Украйна 11 милиарда евро финансова помощ, но досега е изплатил само три.

Bloomberg: Войната в Украйна опразни европейските арсенали

Bloomberg: Войната в Украйна опразни европейските арсенали

Ще са необходими години за тяхното попълване

Въпросът е дали Европа ще засили собствените си ангажименти в отговор, каза Натали Точи, директор на Института за международни отношения в Рим. На фона на задълбочаващата се икономическа криза редица правителства на континента може след САЩ да намалят помощта за Украйна.

Въпреки че американски официални лица често изразяват загриженост относно европейското единство на фона на растящите цени на енергията, особено болезнено за континента поради зависимостта му от руските доставки, Европа се справя изключително добре досега, казват дипломати. Европейците не са единни по редица въпроси, включително как да споделят енергийната тежест и дали изобщо има смисъл да се поемат нови ангажименти в областта на отбраната. Но по ключовия въпрос за противодействието на Русия, решимостта на Европа остава непоколебима, каза един европейски служител, пожелал анонимност.

"Никой не казва "не" - по никакви въпроси. Дори и при всички различия в детайлите, никой не се съпротивлява и не поставя пречки", каза служителят.

Администрацията на Байдън изигра важна роля в натискането и сплотяването на европейците да формират единен фронт, като дават пример със собствената си решителност, каза Точи.

"Не е трудно да си представим, че ако САЩ покажат слабост, цялата тази къща от карти ще се срине", каза тя.

Тя даде пример с Италия, където ново крайнодясно правителство току-що пое управлението. Новият премиер Джорджия Мелони разсея страховете на европейците, че Италия ще бъде първата европейска сила, която ще разбие единството по украинския въпрос. "С нашето правителство Италия никога няма да се превърне в слабото звено на Запада", увери Мелони при встъпването си в длъжност.

Въпреки това нейните "Италиански братя" управляват в коалиция с други десни евроскептици: "Лига" и "Форца Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони, който наскоро каза, че украинският президент е виновен, че провокира руския президент.

"Важен стимул за европейците беше примерът на САЩ във военно и финансово отношение - те наистина ги убедиха да подкрепят Украйна. Ако Съединените щати отстъпят, тогава в Европа, където енергийната и икономическата криза се усещат много по-силно, реакцията неизбежно ще започне", каза Точи.

Далеч не е сигурно, че европейските съюзници ще могат да компенсират американската помощ за Украйна, дори и да положат всички усилия, смятат анализатори. Като процент на принос към БВП САЩ изостават от много европейски страни - според института "Кил" начело е Латвия, която предоставя на Украйна подкрепа в размер на 0,9% от своя БВП. Съединените щати предоставиха помощ "само" 0,2% от своя БВП. Но дори тази цифра засенчва с огромна разлика общата подкрепа на други страни.

Мащабът на военния ангажимент на Вашингтон е такъв, че никой от неговите съюзници не може да запълни празнината: САЩ обещаха 27 милиарда долара, поне седем пъти повече от 3,74 милиарда долара, обещани от Великобритания, вторият по големина военен донор.

А нуждите на Украйна продължават да растат. Засилените руски атаки срещу украинската инфраструктура вече доведоха до прекъсвания на електрозахранването в няколко района на страната, а президентът Володимир Зеленски каза, че страната се нуждае от милиарди долари спешна помощ, само за да изкара следващата година. На конференция в Берлин за възстановяването на Украйна във вторник нейният министър-председател Денис Шмигал призова Запада незабавно да предостави пакет от икономическа помощ от 17 милиарда долара в допълнение към предварително обявената помощ от 3 милиарда долара на месец от Европейския съюз и Съединените щати.

Исканията са огромни, казват анализаторите, и с наближаването на зимата - и вероятно рецесията - заплашват да станат още по-натоварващи за бюджетите. И тук американското лидерство е изключително важно, казва британският парламентарист Елууд.

"Когато Америка направи крачка напред, другите страни я следват. Мащабът както на финансовата, така и на военната подкрепа на Съединените щати е просто несравним с други страни", каза той. "Но ако Америка мигне, тогава останалите също ще я последват."

Байдън обяви нов пакет военна помощ за Украйна

Байдън обяви нов пакет военна помощ за Украйна

Опит за спиране на руската агресия