Украйна се нуждае от общо 55 милиарда долара, за да покрие бюджетния дефицит за следващата година и да възстанови инфраструктурата си, каза президентът Володимир Зеленски в сряда, говорейки чрез видеовръзка на кръгла маса със Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ), цитира думите му Анадолската агенция.

Зеленски каза, че нацията му се нуждае от 38 милиарда долара, за да компенсира прогнозния дефицит в бюджета за следващата година и още 17 милиарда долара за възстановяване на критична инфраструктура, включително училища, болници и енергийни съоръжения.

"Колкото повече помощ получи Украйна сега, толкова по-скоро ще сложим край на руската война и толкова по-скоро и по-надеждно ще гарантираме, че такава жестока война няма да се разпространи в други страни", каза той.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева оцени високо икономическата подкрепа, оказана на Украйна от Запада.

"В партньорство с украинските власти постигнахме забележителен резултат през 2022 г.: 35 милиарда долара безвъзмездна помощ и заеми бяха осигурени от международните партньори на Украйна", каза Георгиева.

Заявявайки, че нуждите на Украйна от финансиране ще "останат много големи" през следващата година, тя каза: "Това изисква действия от страна на властите, но което е важно и на международната общност като цяло."

"Сегашното ни схващане е, че нуждите за финансиране (на Украйна) ще бъдат около 3-4 милиарда долара на месец през 2023 г. Това отразява реалността, че фискалният дефицит ще остане много голям, отчитайки въздействието на войната."

В коментарите си министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че САЩ работят в подкрепа на Украйна, като предоставят икономическа помощ и подкрепят критични държавни комунални услуги. Тя каза, че на Украйна ще бъде изпратена нова помощ през следващите седмици.

МВФ отпусна още 1,3 млрд долара на Украйна

МВФ отпусна още 1,3 млрд долара на Украйна

Страните партньори на Киев са дали гаранции