Новият италиански премиер Джорджия Мелони разкри политическите си приоритети в първата си реч пред долната камара на италианския парламент. Ето някои от акцентите, цитирани от Ройтерс.

Мелони, ръководител на националистическите братя на Италия, победи на избори миналия месец в съюз с "Форца Италия" на Силвио Берлускони и Лигата на Матео Салвини.

Нейното правителство, 68-ото в Италия от 1946 г., ще замени администрацията на националното единство, ръководена от бившия ръководител на Европейската централна банка Марио Драги, който присъства на среща на върха на Европейския съюз в Брюксел в петък в едно от последните си действия като министър-председател.

"Тези, които вярват, че е възможно да търгуваме със свободата на Украйна за нашето спокойствие, грешат. Ако се подадем на изнудването на (руския президент Владимир) Путин по отношение на енергетиката това няма да реши проблема, а ще го изостри, като отвори пътя за по-нататъшни искания и изнудване ."

Мелони обеща на Зеленски: Украйна може да разчита на Италия

Мелони обеща на Зеленски: Украйна може да разчита на Италия

Украинският президент очаква "ползотворно сътрудничество с новото правителство"

"Ще бъде необходимо да се запазят и засилят националните мерки за подкрепа на домакинствата и бизнеса, както по отношение на сметките, така и по отношение на горивата. Това е огромен финансов ангажимент, който ще източи голяма част от наличните ресурси и ще ни принуди да отложим други мерки, които сме бих искала да включа в следващия бюджет."

"Нашият приоритет днес трябва да бъде ограничаването на високите цени на енергията и ускоряването по всякакъв начин на диверсификацията на източниците на доставки и вътрешното производство."

Икономика

"Контекстът, в който правителството ще трябва да действа, е много сложен, може би най-сложният след Втората световна война.

"Международният валутен фонд (казва)... че 2023 г. ще бъде година на рецесия за италианската икономика: спад от 0,2%, най-лошият резултат сред водещите световни икономики след Германия."

"Начинът за намаляване на дълга не е сляпата строга икономия, наложена през последните години, нито финансови трикове, които могат да бъдат повече или по-малко креативни. Пътят (към намаляване на дълга) е траен и структурен икономически растеж."

"Ние ще похарчим 68,9 милиарда евро безвъзмездни средства и 122,6 милиарда евро, отпуснати на Италия от фондовете на ЕС по най-добрия възможен начин - без забавяне и без разточителство и като се споразумеем с Европейската комисия за необходимите корекции за оптимизиране на разходите , особено в светлината на нарастващите цени на суровините и енергийната криза. Тези въпроси трябва да се разглеждат с прагматичен, а не с идеологически подход."

Стратегическа инфраструктура

"Ние възнамеряваме да защитим националната стратегическа инфраструктура, като гарантираме публична собственост върху мрежите, по които компаниите ще могат да предлагат услуги при свободна конкуренция, като се започне с тази на комуникациите. Цифровият преход, силно подкрепен от Плана за възстановяване, трябва да бъде придружен от технологични суверенитет, национално облачно пространство и киберсигурност.

"Искаме най-накрая да въведем предпазна клауза за националния интерес, също и от икономическа гледна точка, за концесиите на обществени инфраструктури, като магистрали и летища. Защото моделът на олигарси, седнали на петролни кладенци, натрупващи милиарди, без дори да гарантират инвестиции не е модел на свободен пазар, достоен за западна демокрация."

Имиграция

"В Италия, както във всяка друга сериозна държава, не се влиза незаконно, влиза се само според закона.

"Следователно това правителство иска да следва път, който досега малко е бил следван: спиране на незаконните пристигания, най-накрая прекратяване на трафика на хора в Средиземно море."

"Ние не възнамеряваме по никакъв начин да поставяме под въпрос правото на убежище за тези, които бягат от война и преследване.

Аборти и граждански права

"Едно дясноцентристко правителство никога няма да ограничи съществуващите свободи на гражданите и фирмите. Доказателствата на фактите ще покажат, дори относно гражданските права и абортите, кой е лъгал и кой е казвал истината по време на предизборната кампания относно нашите истински намерения."

Протести в Италия за защита на правото на аборт

Протести в Италия за защита на правото на аборт

Недоволство и в Унгария

Фашизъм и расизъм

"Никога не съм изпитвала съчувствие или близост с антидемократични режими. За никакви режими, включително фашизма. По същия начин винаги съм смятала (антисемитските) расови закони от 1938 г. за най-ниската точка в италианската история, срам, който ще петни нашия народ завинаги."

"Ще се борим срещу всяка форма на расизъм, антисемитизъм, политическо насилие, дискриминация.

Джовинеца, джовинеца, примавера ди белеца!*

Джовинеца, джовинеца, примавера ди белеца!*

Там е работата, че за тази налудничава ситуация не са виновни лидерите, а народите. Ако народите не бяха такива, каквито са, лидерите нямаше да се правят на това, на което се правят