Джорджия Мелони беше обявена за министър-председател на Италия и избра екипа на своя кабинет, поставяйки своя печат на най-дясното правителство на страната след Втората световна война, съобщава Ройтерс.

Мелони, ръководител на националистическите братя на Италия, победи на избори миналия месец в съюз с Forza Italia на Силвио Берлускони и Лигата на Матео Салвини.

Нейното правителство, 68-ото в Италия от 1946 г., ще замени администрацията на националното единство, ръководена от бившия ръководител на Европейската централна банка Марио Драги, който присъства на среща на върха на Европейския съюз в Брюксел в петък в едно от последните си действия като министър-председател.

Тя е изправена пред плашещи предизвикателства, по-специално надвиснала рецесия, растящи сметки за енергия и как да представи единен фронт във войната в Украйна.

45-годишната Мелони назначи Джанкарло Джорджети от партията Лига за свой министър на икономиката и каза, че външното министерство ще отиде при Антонио Таяни от Forza Italia.

Джорджия Мелони прие мандата и представи своя списък с министри, каза президентският служител Уго Зампети пред репортери, след като тя проведе разговори с президента Серджо Матарела в неговия дворец Квиринале в Рим.

Общо девет министерства бяха раздадени на политици от Братята на Италия и по пет на Лигата и Forza Italia, като на технократите бяха дадени още пет поста в кабинета.

Новото правителство ще положи официално клетва в събота сутринта, след което следващата седмица ще бъде изправено пред вот на доверие в двете камари на парламента.

Дясната коалиция предложи Мелони за премиер на Италия

Дясната коалиция предложи Мелони за премиер на Италия

Антонио Таяни е вероятния бъдещ външен министър