Джорджия Мелони съобщи на президента на Италия Серджо Матарела в петък, че е готова да стане министър-председател и може бързо да състави ново правителство въпреки смущенията в нейната дясна коалиция, предава Ройтерс.

Мелони, ръководител на националистическата партия "Италиански братя", се срещна с президента заедно с основните си съюзници - Матео Салвини, който ръководи крайнодясната "Лига", и Силвио Берлускони, основател на консервативната партия "Форца Италия".

"Готови сме да съставим правителство възможно най-бързо", каза Мелони пред репортери след необичайно кратката среща, която продължи едва 15 минути.

Очаква се Матарела да я повика обратно в кабинета си по-късно през деня, за да й възложи официално да стане министър-председател, а новият кабинет вероятно ще положи клетва през уикенда.

Консервативният блок спечели внушително парламентарно мнозинство на общите избори на 25 септември, като партията на Мелони взе най-много гласове, поставяйки я в позиция да стане първата жена министър-председател на Италия.

Новата администрация е изправена пред набор от плашещи предизвикателства, включително задаваща се рецесия в третата по големина икономика в еврозоната, растящи сметки за енергия и войната в Украйна.

Задачата да се сглоби новият екип се оказа много по-бурна от очакваното, като Берлускони многократно подкопаваше авторитета на Мелони след изборите.

В бележка, която остави на публично място в парламента миналата седмица, 86-годишният Берлускони написа, че намира Мелони за "превъзходна... доминираща... арогантна... обиждаща".

Бившият премиер-ветеран предизвика нова буря тази седмица, когато каза на своите депутати, че обвинява Украйна за войната с Русия и разкри, че е разменил подаръци и "мили писма" с руския президент Владимир Путин.

Украйна към Берлускони: Пиян ли си, брато?

Украйна към Берлускони: Пиян ли си, брато?

Подоляк похвали очаквания следващ премиер на Италия, крайнодясната Джорджия Мелони

Впоследствие Мелони излезе с изявление, че нейната администрация ще заеме твърда проевропейска и евроатлантическа позиция. "Всеки, който не е съгласен с този крайъгълен камък, не може да бъде част от правителството", каза тя.

Дясната ръка на Берлускони във "Форца Италия" Антонио Таяни се очаква да бъде следващият външен министър. Той отлетя за Брюксел в четвъртък за разговори със съюзниците от ЕС и ги увери, че партията му осъжда "неприемливото" нахлуване на Русия в Украйна.

Решаващият пост в министерството на икономиката се очаква да отиде при Джанкарло Джорджети, заместник-председател на "Лига" и министър на индустрията в отиващото си правителство, оглавявано от Марио Драги.

Мелони ще произнесе първата си реч пред парламента следващата седмица и трябва да спечели вот на доверие и в двете камари, преди официално да поеме своите правомощия.

Джовинеца, джовинеца, примавера ди белеца!*

Джовинеца, джовинеца, примавера ди белеца!*

Там е работата, че за тази налудничава ситуация не са виновни лидерите, а народите. Ако народите не бяха такива, каквито са, лидерите нямаше да се правят на това, на което се правят