Високопоставеният член на националистическата партия "Италиански братя" на Джорджия Мелони, Игнацио ла Руса, беше избран за председател на горната камара на италианския парламент - Сената, въпреки разправиите в дясната коалиция, която спечели общите избори миналия месец, предава Ройтерс.

Ла Руса спечели необходимото мнозинство при гласуването в Сената, въпреки че много членове на консервативната партия "Форца Италия" на Силвио Берлускони бойкотираха гласуването, за да протестират срещу местата в кабинета, които им бяха предложени в предстоящото правителство.

На теория Ла Руса не би трябвало да успее да спечели без подкрепата на сенаторите от "Форца Италия", но в крайна сметка той получи 116 гласа, което го издигна доста над необходимото мнозинство от 104 гласа.

Тъй като гласуването е тайно не става ясно кои опозиционни политици са го подкрепили за високия пост.

Десният алианс, който включва "Италиански братя","Форца Италия" и Лигата, спечели лесно изборите на 25 септември и обеща да донесе политическа стабилност на страната след години на краткотрайни правителства.

Усилията за съставяне на кабинет обаче се оказаха по-трудни от предвиденото и политически източници казват, че Берлускони е буквално "бесен" на Мелони, която се очаква да бъде обявена за министър-председател, защото е отхвърлила някои от исканията му за министерски постове. Преди изборите той обеща да подкрепи кандидатурата й за премиерския пост.

Джовинеца, джовинеца, примавера ди белеца!*

Джовинеца, джовинеца, примавера ди белеца!*

Там е работата, че за тази налудничава ситуация не са виновни лидерите, а народите. Ако народите не бяха такива, каквито са, лидерите нямаше да се правят на това, на което се правят