Бившият италиански премиер Силвио Берлускони заяви в сряда сутринта, че планира да се кандидатира за Сената на предстоящите общи избори в Италия, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

"Мисля, че ще се кандидатирам за Сената, така че ще направим всички щастливи, след като получихме натиск от толкова много хора, дори извън "Форца Италия"", каза 85-годишният Берлускони по радио Rai 1, който ръководи дясноцентристката партия "Форца Италия".

В Италия ще се проведат предсрочни избори след изненадващия крах на правителството на Марио Драги през юли. След като три партии в неговата коалиция - популисткото Движение "5 звезди" на Джузепе Конте, "Форца Италия" на Берлускони и дясната "Лига" на Матео Салвини - оттеглиха подкрепата си, Драги подаде оставка и президентът Серджо Матерала свика общи избори за 25 септември.

Берлускони, най-дълго управлявалият министър-председател на Италия, беше сенатор само за кратко през 2013 г., преди да му бъде забранено да заема поста, след като получи четиригодишна присъда за данъчни измами. Но през 2018 г. съд отмени забраната, позволявайки на осемдесетгодишния медиен магнат да се кандидатира отново за поста. Той е евродепутат от 2019 г.

Прокуратурата иска 6 години затвор за Берлускони

Прокуратурата иска 6 години затвор за Берлускони

За даване на подкупи по делото за непълнолетните проститутки

Неговата партия е част от коалиция с други две десни партии - "Италиански братя" на Джорджиа Мелони, която води в допитванията, и "Лига" на Салвини. Заедно трите партии се очаква да спечелят изборите с комфортна преднина, според анкета на "Политико".

Относно кандидата на коалицията за премиер Берлускони каза: "Винаги сме казвали, че който има най-много гласове, ще бъде предложен на държавния глава за кандидат-премиер. Ако това е Джорджия Мелони, сигурен съм, че тя ще се окаже подходяща за трудната задача."

Крайнодясна италианска партия обеща подкрепа за Украйна, ако дойде на власт

Крайнодясна италианска партия обеща подкрепа за Украйна, ако дойде на власт

"Италиански братя" водят в предизборните анкети