Италианският премиер Марио Драги в сряда спечели вот на доверие в горната камара на Сената, но три основни коалиционни партии отказаха да участват в гласуването. Това на практика довежда до падане от власт на неговата администрация, съобщи "Ройтерс".

 Гласуването беше одобрено с 95 гласа "за" срещу 38 гласа "против", като много десетки сенатори отсъстваха.

Припомняме, че по-рано днес Драги поиска единство сред своите коалиционни партньори, ако искат той да остане на поста.

Драги с остра реч пред италианския парламент

Драги с остра реч пред италианския парламент

Призовава коалицията за единство, за да остане премиер

По този начин той остави заканата си да подаде оставка да виси над парламента.

Драги изложи редица проблеми, пред които е изправена Италия - от войната в Украйна до социалното неравенство и растящите цени, и подчерта, че политическите партии трябва да го подкрепят, ако искат да поведе страната към избори през първата половина на 2023 г.

Депутатите от Движение "Пет звезди", което предизвика кризата миналата седмица, след като не подкрепиха правителството при вот на доверие, не ръкопляскаха в края на речта. Към аплаузите не се присъединиха и много членове на дясната партия "Лига".

Призовават Драги да се откаже от оставката си

Призовават Драги да се откаже от оставката си

Хиляди подписи на политици, общественици, индустриалци и граждани искат правителството да продължи работа

Драги подаде оставката си миналата седмица след загуба на подкрепата на Движение "Пет звезди". Президентът Серджо Матарела обаче не я прие и му нареди да се яви пред парламента и да говори, за да прецени дали настоящото правителство има подкрепата на мнозинството.

Бившият председател на Европейската централна банка има достатъчно подкрепа, за да остане на поста и без Движение "Пет звезди", но до момента отхвърля този вариант, тъй като първоначалният му мандат беше да ръководи коалиция за национално единство с партии от целия политически спектър.

Възпрепятствайки допълнително усилията за преодоляване на разделенията, партия "Лига" и нейните съюзници от "Форца Италия" заявиха, че не искат повече да споделят властта с "Пет звезди".

Президентът на Италия не прие оставката на Марио Драги

Президентът на Италия не прие оставката на Марио Драги

Политически вълнения на Апенините

Ако Драги реши, че правителството не може да продължи, президентът вероятно ще насрочи избори за септември или октомври.