Италианското Движение "5 звезди" няма да участва във вота на доверие в четвъртък. Това заяви късно в сряда лидерът на партията Джузепе Конте, цитиран от "Ройтерс".

Все по-вероятно вече е падането от власт на правителството на премиера Марио Драги.

Въпреки заплахата от отприщване на политически хаос, Конте каза, че неговата партия не може да подкрепи вота на доверие и правителството трябва да направи повече, за да се справи с нарастващите социални проблеми в третата по големина икономика в еврозоната.

Правителството на Италия е пред разпад

Правителството на Италия е пред разпад

Движение "Пет звезди" може да напусне коалицията

Припомняме, че вчера беше съобщено, че широкото коалиционно правителство на италианския премиер Марио Драги е изправено пред колапс, ако Движение "Пет звезди" изпълни заплахата си да се оттегли.

На пресконференция в Рим, ръководителят на крайнодясната "Лига" Матео Салвини заяви, че неговата партия няма да продължи да подкрепя Драги, ако "Пет звезди" напусне коалицията. Според него предсрочните избори са най-доброто решение.

Ако коалиционна партия не подкрепи правителствено постановление - това е, край, ясно е, че трябва да отидем на избори, категоричен бе той.

Италия трябва да проведе национални избори през първата половина на 2023 г.

Италианската лявоцентристка Демократическа партия също не желае да състави ново правителство без "Пет звезди", съобщи източник от партията.

Италия обмисля извънредно положение заради свиването на газовите доставки

Италия обмисля извънредно положение заради свиването на газовите доставки

Още една страна, засегната от намаляване на доставките на руски газ

Бившият ръководител на Европейската централна банка Драги е начело на коалицията от февруари 2021 г. Напрежението между коалиционните партньори обаче расте, докато Италия върви към следващите избори.