Италианският министър-председател Марио Драги ще подаде оставка, предаде АП.

Агенцията припомня, че това става часове, след като популисткият му коалиционен партньор "Пет звезди" оттегли подкрепата си при важен вот на доверие.

Бившият ръководител на Европейската централна банка ръководи правителството на единството от февруари 2021 г. насам.

В изявление той заяви, че договорът за доверие, който поддържаше правителството на единството, е изчезнал.

Кризата в третата по големина икономика в ЕС се разрази, когато лидерът на "Пет звезди" Джузепе Конте отказа да подкрепи правителствения пакет от икономически помощи за семейства и предприятия на стойност 23 млрд. евро с аргумента, че Драги не прави достатъчно, за да се справи с кризата с разходите за живот.

Въпреки че правителството спечели убедително гласуването в Сената в четвъртък, министър-председателят многократно предупреди, че без подкрепата на "Пет звезди" правителството не може да продължи да работи.

"Ще връча оставката си на президента на републиката тази вечер", уточни Марио Драги.

Бившият ръководител на Европейската централна банка Драги е начело на коалицията от февруари 2021 г. Напрежението между коалиционните партньори обаче расте, докато Италия върви към следващите избори.

Президентът Серджо Матарела - върховният арбитър в италианската политика, ще трябва да реши как да се излезе от кризата. Той би могъл да поиска от Драги да се опита да възстанови кабинета си с нов вот на доверие.

В случай че не може да се осигури мнозинство, президентът ще трябва да разпусне парламента и да свика предсрочни избори.

Първоначално "Пет звезди" беше най-голямата партия в коалицията, но се сблъска с поредица от дезертьорства и намаляваща подкрепа. Бившият лидер на партията Луиджи ди Майо обвини партията в циничен план за сваляне на правителството на Драги, за да съживи собствената си подкрепа, като същевременно повлече Италия към икономически и социален колапс.