Марио Драги, бившият председател на Европейската централна банка, хвален за спасяването на еврото, е приел възложения му от президента на Италия мандат за сформиране на ново правителство, което ще се опита да извади държавата от здравната и икономическа криза вследствие на пандемията от коронавирус, съобщава кореспондент на "Ню Йорк таймс" в Рим.

Провал на преговорите за коалиция в Италия

Провал на преговорите за коалиция в Италия

Сега е ред на президента да сформира технократско правителство

"За преодоляване на пандемията, за завършване на кампанията по ваксинация, да се отговори на ежедневните проблеми на гражданите, рестартиране на държавата - това са предизвикателствата пред нас", коментира Драги след среща с президента Серджо Матарела, която продължи повече от час в Палацо Куиринале.

Драги добави, че Италия е изправена пред "труден момент" и той е приел молбата на Матарела да се опита да сформира правителство, защото извънредното положение изисква да се отговори на сериозното положение.

Италия с най-голям срив на икономиката от Втората световна война

Италия с най-голям срив на икономиката от Втората световна война

Икономиката на Италия се сви с 8,9% през миналата година

Драги заменя Джузепе Конте, който подаде оставка миналия месец в опит да състави нов кабинет, след като изгуби мнозинството си в Сената.

Във вторник Матарела извика Драги и призова всички политически сили в парламента да подкрепят ново правителство в този исторически момент. Той подчерта, че с мандата на Конте е свършено и нови играчи са готови да поемат управлението на страната.

Премиерът на Италия Джузепе Конте подаде оставка

Премиерът на Италия Джузепе Конте подаде оставка

Решението бе очаквано

Драги незабавно ще започне консултации с партийните лидери през следващите дни за формиране на ново италианско правителство. Той изрази оптимизъм, че ще отговорят на искането на президента.

Драги не е политически новак. Той е служил и в други правителства на Италия. Има сериозно влияние на европейско и италианско ниво. От години името му се спряга като потенциален кандидат да замени Матарела през 2022 г.

Десни и леви партийни лидери бързо изразиха подкрепата си за Драги, след като стана ясно, че президентът ще поиска от бившия лидер на Европейската централна банка да сформира кабинет.

Ако Драги успее да събере широка парламентарна подкрепа, той може да управлява до следващите парламентарни избори през 2023 г.

Ако не получи достатъчно политическа подкрепа, Матарела може да поиска от него да управлява временно правителство преди организирането на предсрочни избори. Но вчера вечерта президентът бе категоричен, че не желае нови избори.